Film

Skribent

MovieZine

27 juni 2022 | 07:00

Peter Haber firar 25 år som Martin Beck

Idag är det ett kvarts sekel sedan den första "Beck" släpptes på bio.
Vi hoppas han firar med en stänkare hos grannen, för nu fyller Martin Beck 25 år!
 
Ja, eller åtminstone Peter Habers tolkning av Martin Beck. Det var nämligen den 27 juni 1997 som den första filmen, kort och gott kallad "Beck" (därefter omdöpt till "Beck - Lockpojken", gick upp på svenska biodukar.
 
Då fick publiken se Sunes pappa kliva in i en mer seriös roll som den samvetsgranna poliskommissarien, känd ur Sjöwall Wahlöös romaner. Den obehagliga storyn om en pedofilhärva på internet gjorde det klart för publiken att man lämnar böckerna bakom sig för en modern och uppdaterad version, med fall som "anpassats till 90-talets hårda och kallare samhällsklimat", skrev man i media.
 
Ytterligare en anledning till att filmserien blev så stor: en relativt okänd skådis vid namn Mikael Persbrandt imponerade stort som Becks hårda kollega Gunvald Larsson. Med åren har andra populära skådespelare och rollfigurer kommit ombord, och numera följer vi "Beckgruppen" där Steinar Hovland (Kristofer Hivju) och Alex Beijer (Jennie Silfverhjelm) står lika mycket i centrum som Beck och bidrar till en gemytlig mysfaktor på polisstationen.
 
 
Haber har nu spelat rollen längst av alla, men han var långt ifrån först. Keve Hjeöm axlade roller i "Roseanna" (1963) och Carl Gustaf Lindstedt tog över i "Mannen på taket" (1976), vid sidan av några internationella filmatiseringar. Mellan 1993-1994 släpptes sex långfilmer med Gösta Ekman som Martin Beck.
 
Tanken var egentligen att Ekman skulle fortsätta med rollen även i den nya omgången från 1997, men valde att kliva av. Det ska dock ha varit hans förslag att introducera grannen Valdemar (spelad av Ingvar Hirdwall), en av de få skådespelare förutom Haber som hängt kvar i ett kvarts sekel.
 
Trots att Peter Haber upprepade gånger sagt sig vara färdig med karaktären, verkar det ändå aldrig dröja länge innan han övertalas till en comeback. Filmserien är nu inne på sin åttonde säsong och ytterligare fyra nya Beckfilmer har just spelats in för premiär i vinter. Martin Beck är inte redo att gå i pension riktigt än.
 
Vi säger grattis till en av film-Sveriges populäraste snutar!
| 27 juni 2022 07:00 |