Serie

Skribent

Henrietta J:son Eskelin

21 juni 2016 | 05:30

"Penny Dreadful" är över - det blir ingen fjärde säsong

Efter de dramatiska händelserna i helgens säsongsfinal, meddelar skaparna att serien är över. Men kom ihåg: "älska dina dämoner".
Det blir ingen mer "Penny Dreadful". Det bekräftar skaparen John Logan och Showtimes chef David Nevins till THR. Det två timmar långa säsongsavslutet som släpptes i söndags på HBO Nordic får utgöra slutet på Showtimes monsterserie, där vi har fått följa Eva Green som Vanessa Ives i en värld fylld av bekanta skräckkaraktärer, såsom Franksteins monster, Dorian Gray och diverse Dracula-figurer.

(Spoiler-varning för den som inte har sett sista avsnittet på säsong 3!)

Enligt Logan har det alltid varit planen att sluta efter tre säsonger för seriens eget bästa - något som Nevins gick med på så länge han kunde ge den ett bra avslut. Efter att precis ha dödat seriens huvudkaraktär Vanessa i söndagens avsnitt, finns det inte mycket annat att göra heller.

- Ur en manusförfattares perspektiv var det alltid Vanessa Ives berättelse. Hon var seriens kärna, säger Logan.

Man kan förstås fråga sig varför Showtime inte redan gick ut inför säsong 3 med upplysningen om att det skulle bli den sista, men enligt Nevins hade det förstört överraskningen i det sista avsnittet.

- Traditionellt sätt informerar man att det blir den sista säsongen. Det kändes dock som att det skulle ge bort för mycket av överraskningen, och en del av nöjet med dagens TV-tittande är att få uppleva alla känslor själv på ett ospoilat sätt. Avsnittet börjar inte med den vanliga öppningstiteln vilket signalerar att det är något annorlunda på gång och det avslutas med "The End".

Istället för estetiskt vackra och spännande "Penny Dreadful" ska Showtime fokusera på sina andra serier "Homeland", "The Affair", "Masters of Sex", "Ray Donovan", "Shameless" och "Billions", samt på kommande nyheterna "Purity" med Daniel Craig, "Just Kids" med Patti Smith, "Twin Peaks", Jim Carreys "I'm Dying Up Here", Cameron Crowes "Roadies" och John Ridleys "Guerilla" med Idris Elba. Vilket bibliotek!

Manusförfattaren till "Penny Dreadful" hoppas att fansen har lärt sig en sak från att följa serien:

- Älska din dämoner, de är vem du är. Om det är något jag älskar med dessa karaktärer så är det att de alla har dåliga sidor. Ju mer de omfamnar vilka de är, desto mer frid uppnår dem.

Blev det ett värdigt slut på "Penny Dreadful" eller hade du velat se mer?
| 21 juni 2016 05:30 |