Film

Skribent

Fredrik Adolvsson

17 september 2023 | 06:00

Pengar från "Watchmen" går till Black Lives Matter - om Alan Moore får bestämma

Serietidningsskaparen Alan Moores konflikt med förlaget DC är gammal och väldokumenterad. I en aktuell intervju avslöjas vilka som får alla film-royalties.
Den numera 69-åriga Alan Moore anses vara en av de riktigt stora och mest inflytelserika serieskaparna, speciellt när det gäller superhjältar, med verk som “Watchmen”, “V for Vendetta” och “From Hell” på sin resume. Men han är också en skapare med stor integritet.
 
Konflikten med DC grundar sig bland annat i rättigheterna kring just “Watchmen”, en titel som han och medskaparen Dave Gibbons gjorde för DC Comics men trodde de skulle få tillbaka rättigheterna till. Eftersom den moderna serieindustrin på många sätt var i sin linda och utvecklingen svår att förutse, blev det inte så. En klausul i kontraktet satte stopp för det. 
 
När Moores popularitet ledde till filmatiseringar var författaren först okej med det, även om han trodde verken var ofilmbara. Så här sa han 2009, i en intervju med Time Out Magazine:
 
- Jag ville ge serietidningar en speciell plats när jag skrev saker som “Watchmen”, till exempel. Jag ville visa upp just vad seriemediets möjligheter var, och filmer är helt annorlunda.
 
Men Alan Moore var nöjd så länge han själv slapp blanda sig i processen och kunde distansera sig helt från filmerna.
 
Den inställningen ändrades efter flera brutna löften och vad åtminstone Moore själv uppfattade som rena lögner. Han ville inte längre ha sitt namn på några filmatiseringar (det är till exempel därför bara Dave Gibbons står som “Watchmens” skapare i filmen och TV-serien) och vägrade ta emot några pengar för dem.
 
Men det betyder inte att slantarna stannar hos DC eller Warner Brothers.
 
I en ny intervju för brittiska Telegraph avslöjar Alan Moore att han bett DC skicka alla pengar från kommande film- och TV-versioner av hans verk till Black Lives Matter-rörelsen. Han brukade dela upp sina DC-relaterade royalties mellan medskapare och andra kreatörer som varit inblandade i originaltidningarna, men inte längre:
 
 - Med de senaste filmerna känner jag inte riktigt att de stått vid vad jag antog var sina ursprungliga principer, sa Alan Moore till Telegraph.
 
Exakt varför det blev Black Lives Matter nämns inte i intervjun, men bortsett från att rörelsen verkar ligga i linje med hans politiska åskådningar så skadar det säkert inte att BLM kan sticka lite extra i ögonen på amerikanska bolagschefer.
| 17 september 2023 06:00 |