Film

Skribent

Mats Karlsson

25 november 2017 | 20:00

Paul Thomas Anderson om samarbetet med Daniel Day-Lewis

"There Will Blood"-regissören berättar om det annorlunda samarbetet med trefaldigt Oscarsbelönade Daniel Day-Lewis.
En av årets stora Oscarshetingar är föga förvånande Paul Thomas Andersons "Phantom Thread", mycket med tanke på att Daniel Day-Lewis återigen axlar huvudrollen. Frågan alla ställer sig är: kommer Day-Lewis avsluta sin karriär med en fjärde Oscar.
 
Igår premiärvisades "Phantom Thread" för pressen i USA och regissören var själv på plats i Los Angeles för en Q&A, skriver The Playlist. Trots att det fortfarande är embargo på filmen pratas det redan om en rollprestation (av Day-Lewis) utöver det vanliga. Efter visningen berättade Anderson bland annat om att det var första gången han spelade in en film utanför sitt hemland USA:
 
- Det fanns bara två alternativ, antingen Paris eller London. Jag har alltid velat filma i London för att få möjligheten att få jobba med brittiska skådespelare på deras hemmaplan. Eftersom man behöver kunna franska om man filmar i Paris så blev valet enkelt. Och det var trevligt att få se Daniel (Day-Lewis) spela en engelsman, berättar Anderson.
 
Anderson har länge haft ambitionen att få jobba med Day-Lewis igen, men för det behövde han en riktigt bra story. När idén om "Phantom Thread" tog form var han inte sen med att ta upp diskussionen med Day-Lewis.
 
- Jag berättade för honom om storyn jag höll på att forma och vi kom överens om att jag skulle låta honom vara delaktig i manusskrivandet. För att det krävdes en del efterforskning i den här modevärlden. Vi gjorde det tillsammans, men jag la mest fokus på skrivandet. Jag skrev 15-30 sidor och så visade jag det för honom, eftersom jag inte pratar engelska, jag pratar amerikanska, så han hade möjligheten att rätta mig. Det var ett genuint samarbete. Självklart vill alla jobba med Daniel, men jag hamnade längst fram i den kön.
 
Eftersom filmen handlar om en person (Reynolds Woodcock, gestaltad av Daniel Day-Lewis) som kräver fullständig kontroll så kom den givna frågan som ett brev på posten: Kan han se sig själv i Woodcock?
 
- Inte alls, jag är regissör. Jag vet ingenting om kontroll och besatthet. Jag är för fan regissören, avslutar Anderson som fick publiken att brista ut i skratt.
 
Som de flesta känner till ledde deras senaste samarbete "There Will Be Blood" till två Oscars och hur långt duon kan nå denna gång återstår att se, men förhoppningarna är givetvis höga.
 
I USA har man valt det perfekta Oscarsdatumet 25 december, medan vi i Sverige får försöka hålla ut till 23 februari nästa år.
 
Hur pass pepp är du på "Phantom Thread"?
| 25 november 2017 20:00 |