Film

Skribent

Alexander Kardelo

21 juni 2017 | 15:40

Daniel Day-Lewis lägger av med skådespeleriet

Hans sista film, "Phantom Thread" i regi av Paul Thomas Anderson, släpps i vinter.
Filmvärlden är i sorg. Daniel Day-Lewis har meddelat att han går i pension vid 60 års ålder.

Den brittiske skådespelaren har inte direkt varit den flitigaste skådespelaren. Sedan 1990-talet har han bara spelat i tio långfilmer. Men han väljer å andra sidan sina roller med omsorg, och lägger ner enormt mycket arbete på att komma in i karaktären. Det bevisar hans tre Oscars, för ”Min vänstra fot” (1989), ”There Will Be Blood” (2007) och ”Lincoln” (2012).

Hans taleskvinna skriver i ett pressmeddelande:

”Daniel Day-Lewis kommer inte längre att arbeta som skådespelare. Han är enormt tacksam för alla sina medarbetare och publik genom alla åren. Det är ett personligt beslut och varken han eller hans representanter kommer att kommentera ämnet ytterligare.”

Men han slutar antagligen med flaggan i topp. Hans sista film ”Phantom Thread” utspelar sig i modevärlden i 1950-talets London, och återförenar honom med Paul Thomas Anderson. Med biopremiär kring jul siktar kanske Day-Lewis på att plocka upp en fjärde Oscar.
 
Vi får också se hur länge pensionärslivet lockar. Andra som "gått i pension" på senare år är Steven Soderbergh, Ken Loach, Kristin Scott Thomas, Jack Nicholson och Hayao Miyazaki.
| 21 juni 2017 15:40 |