TRAILER

Skribent

Paul Dakwar

24 oktober 2023 | 17:30

Pandemin jämförs med nazismen i Steve McQueens nya dokumentär “Occupied City”

Steve McQueen är tillbaka. Den här gången återvänder han med en historiedokumentär i samarbete med A24. Historien som återberättas är sann, men… den har en liten twist.
Oscarsvinnande regissören Steve McQueen (“12 Years a Slave”, “Shame”) släpper en ny film i samarbete med A24. Den här gången blir det en historiedokumentär som heter “Occupied City”. Filmen kommer att kretsa kring nazisternas ockupation av Amsterdam mellan 1940 och 1945, men drar också paralleller till nutiden, framförallt under pandemin och de senaste årens protester.
 
Trailern släpptes idag och verkar utlova en unik, annorlunda och innovativ berättarstil genom att väva samman händelser från förr med nutid. En berättarröst återger historien om nazisternas ockupation av Amsterdam, men bilderna visar händelser från nutid.
 
Den fyra timmar långa dokumentären är inspirerad av boken “Atlas of an Occupied City: Amsterdam 1940-1945”, av holländska författaren och regissören Bianca Stigter, som också är gift med McQueen. Detta skriver A24 om det som kan förväntas av filmen: “Det som dyker upp är både förödande och livsbejakande, en expansiv meditation över minne, tid och vart vi är på väg.”
 
Filmen hade premiär i Cannesfestivalen tidigare i år, men kommer att ha USA-premiär den 25 december.
 
| 24 oktober 2023 17:30 |