Film

Skribent

Nader Ryan Pahlevani

17 juli 2023 | 17:30

Pandemin dödade "Tomb Raider 2" med Alicia Vikander

Regissören Ben Wheatley berättar varför uppföljaren till "Tomb Raider" inte blev av... och vilken uppföljare som istället blev av.
Inte hört talas om Ben Wheatley? Inte så konstigt. Mannen som tidigare regisserat “Kill List” och “Rebecca” är nu aktuell med “Meg 2: The Trench” - förhoppningsvis filmen som kommer göra ett mainstream-namn av honom och sätta honom på kartan.
 
Uppföljaren till en av 2018:s största kassaöverraskningar “The Meg” hamnade på Wheatleys bord när han var fullt upptagen med att utveckla en annan uppföljare, nämligen fortsättningen till “Tomb Raider” från 2018 med Alicia Vikander i huvudrollen.
 
På grund av pandemin stoppades utvecklingen av “Tomb Raider 2” abrupt och det hela fick en oväntad vändning.
 
Man valde istället att gå vidare med en “Tomb Raider”-baserad tv-serie hos Amazon under utveckling av ingen mindre än Phoebe-Waller Bridge ("Fleabag") och därmed stod Wheatley tomhänt när hans påtänkta projekt föll isär. När en dörr stängs öppnar sig en ny, brukar man säga – denna gång i form av monsterfilmen “Meg 2: The Trench”. Wheatley berättar i en intervju med Total Film hur det hela skedde:
 
- Allt stoppades på grund av COVID-19. Vi var väldigt nära att få till det men det hela föll bara isär, som det mesta under den tiden. Därmed kom “Meg 2” som ett förslag och jag tänkte “oh”. Du vet, jag tvekade inte ens. Det var som med “Rebecca”: varför skulle man inte göra det?
 
För en regissör som tidigare mest gjort indie-produktioner är detta en dröm som blir verklighet; en storbudget monster-film med en redan etablerad publik. Wheatley fick chansen att testa på större projekt med Netflix-produktionen “Rebecca” men mottagandet av publik och kritiker var svalt. Därför är “Meg 2: The Trench” filmen som möjligtvis gör ett namn av honom, eller i värsta fall blir hans första och sista storbudget-film.
 
 
Filmens producent Lorenzo Di Bonaventura berättar för Collider att man lovar fler hajar, mer skratt och fler hajattacker men nödvändigtvis inte mer blod och gore.
 
- En av sakerna vi lärde oss av att göra denna film är att man definitivt kan addera mer humor till en hajfilm än vad vi trodde från början. Så jag tycker uppföljaren är roligare, det bjuds på några ordentliga skratt. Det är fler hajattacker. Det är fler galna idéer som vi visat test-publiken och responsen har varit bra, men framförallt verkar det som publiken relaterar till uppföljaren lika bra som första filmen.
 
“Meg 2: The Trench” får biopremiär 4 augusti. Om Wheatley lyckas upprepa första filmens succé återstår att se, om inte lär det bli det sista vi ser av monsterhajarna och Wheatley på ett bra tag.
 
Ser du fram emot “Meg 2: The Trench”?
| 17 juli 2023 17:30 |