Skribent

MovieZine

28 mars 2016 | 20:00

På väg till New York? 5 fantastiska biografer du inte får missa

MovieZine har besökt några av de skönaste biosalongerna i staden som aldrig sover.
New York City har ett fantastiskt utbud av biografer, och kommer man på besök bör man passa på att klämma in en filmvisning. New York erbjuder allt från traditionella kvartersbiografer till stora multiplexkedjor med en av världens största IMAX-skärmar. Här är fem fantastiska biografer du inte får missa:

1. Angelika Film Center
På bästa shoppingläget där NOHO möter SOHO på Houston Street ligger Angelika Film Center & Café. Biografen är del av en kedja med fokus på oberoende film, och New York-biografen öppnade 1989. Hörnentrén ligger i renässans-inspirerade Cable Building som uppfördes 1892-94 som huvudkontor åt ett av spårvagnsbolagen, och hyllades av samtiden för sin magnifika arkitektur.

Filmerna visas i husets källare, som en gång fungerat som kraftverk för spårvagnarna. Ibland kan man höra (och känna) tunnelbanan under filmvisningarna, men är man inte alltför känslig är läget och filmutbudet väl värt ett besök. Angelica visar en varierad blandning av oberoende filmer.

Angelika New York ligger på 18 W. Houston St. i korsningen av Mercer St.

2. Landmark Sunshine Cinema
Landmark Theatres är USA:s största biografkedja tillägnad att visa och marknadsföra oberoende film. Moderbolaget Wagner/Cuban Companies äger även Magnolia Pictures, som distribuerat många svenska exportsuccéer som ”Låt den rätte komma in”, ”Turist”, och nu senast ”En duva satt på en gren och funderade på tillvaron.”

Landmarks New York-biograf heter Sunshine Cinema och är inhyst i en vacker Lower East Side-byggnad från 1898. Den har tidigare visat film under namnet Houston Hippodrome, varit en teater för jiddisch vaudeville, samt tjänat som lagerlokal. 2001 tog Sunshine Cinema över byggnaden och rustade upp den, så att den sedan december samma år kunnat erbjuda fem salonger med DLP digital projektion och Dolby Digital Surround EX-ljud.

Värt att se, förutom ett bra filmutbud förstås, är den japanska stenträdgården samt en fantastisk utsikt över staden från tredje våningens spektakulära glasfönster. 

Landmark Sunshine Cinema ligger på 143 East Houston Street mellan Forsyth och Eldridge Street på Lower East Side.

3. Lincoln Center Film Society
Lincoln Centers biografer hör definitivt till de chicaste med vackra paneler och luftig design. Dessutom visas ett fantastiskt fint och brett filmutbud att locka den riktiga filmälskaren med. Det som särskiljer Lincoln Center tydligast från övriga kvartersbiografer som visar oberoende film, är blandningen av filmserier som “Open Roads: New Italian Cinema” och “Rendez-Vouz with French Cinema” med de reguljära filmvisningarna, samt naturligtvis anrika New York Film Festival i oktober, som är väl värt ett besök i sig. Och den riktiga kulturälskaren behöver inte röra sig utanför området, eftersom Metropolitan Opera och New York City Balett ligger inom samma komplex. Ett kvarter bort ligger Central Park om man behöver sträcka på benen efter alla föreställningar.

Film Society på Lincoln Center ligger vid Walter Reade teatern på 165 West 65th Street på Upper West Side.

4. AMC Loews Lincoln Square 13
AMC började som ett familjeägt företag för 90 år sedan, och har växt till an av U.S.As största biokedjor, som välkomnar cirka 200 miljoner gäster årligen till 300 biografer. En av dessa multiplex-biografer ligger på Upper West Side, nära Lincoln Center, och biografens IMAX teater med 600 platser är en av de största i landet. Här visas storfilmerna och de kommersiella succéerna, med ljud och bild och 3D som ger specialeffekterna rättvisa. 

Alla AMC-biografer erbjuder reducerat pris på alla filmvisningar innan klockan 12, vilket kan vara värt att notera om semesterkassan skulle börja sina. AMC erbjuder även lite dyrare biljetter för Dolby Cinema med AMC Prime, som kombinerar den högklassiga bild- och ljudtekniken med enorma, numrerade vilstolar. Har man lutat sig tillbaka i en sån under en filmvisning är det svårt att gå tillbaka till vanliga biostolar.

AMC Loews Lincoln Square 13 ligger på 1998 Broadway mellan 67th och 68th Street på Upper West Side.

5. Film Club at Crosby Street Hotel
SOHO:s Crosby Street Hotel har en lyxigt inredd biograf i källarvåningen, och på söndagskvällarna driver hotellet en filmklubb, som är öppen för både hotellets gäster och allmänheten. Filmerna som visas är ofta de kritikerhyllade storfilmerna, och nu under våren är det ett Oscars- och Golden Globe-tätt program. Hotellet erbjuder paket med middag eller cocktails i Crosby Bar följt av filmen som börjar vid 20:00. Men boka i god tid, biografen rymmer bara 99 platser och de säljs ut snabbt. Trerätters middag och film kostar $55. Cocktail med bartallrik och film $35.

Crosby Street Hotel ligger på 79 Crosby St, New York, NY 10012 i Soho mellan Prince och Spring Street.

Det här är bara ett axplock av alla biografer New York har att erbjuda. För att hitta den närmast dig, gå in på Fandango , skriv in ditt områdes postnummer, välj film och biograf. Så får du bästa blandningen av film, sightseeing och New York-arkitektur!

Annika Andersson
| 28 mars 2016 20:00 |