Film

Skribent

Alexander Svensson

23 december 2023 | 07:00

På tv inatt: Lasse Åbergs första publiksuccé - 1 500 000 såg den klassiska komedin på bio

Inled julen med komedifilmen som gör pojkar av män.
Lasse Åberg är en av Sveriges mest folkkära komiker och skådespelare, och är förmodligen mest känd för sina “Sällskapsresan”-filmer. Men han har gjort film om annat än svenskt semestrande. Till exempel “Repmånad”, som händelsevis visas på tv ikväll.
 
“Repmånad”, som också har titeln “Repmånad - eller hur man gör pojkar av män” är en komedi som kom 1979, ett år innan den första “Sällskapsresan”. I filmen får vi följa Helge Jonsson (Åberg) som blir inkallad till en repövning med sitt regemente från tiden som värnpliktig. Väl på plats för övning så återser han sina gamla lumparpolare, som i allmänhet är mer intresserade av att festa loss och ha kul än att följa order.
 
 
“Repmånad” lyckas leverera ett flertal härliga skämt som både fastnar i minnet och orsakar skratt i stunden. En av de mer ikoniska scenerna är kanske när repgänget skriver “helikopter” på sin bil för att köra över en bro som militären för övningens skull låtsas är sprängd. Det finns även en rad minnesvärda citat, bland annat rörmokaren Tallroths fantastiska tagline: "rör det rör rör det Tallroth". 
 
Humorn är inte helt olik den i Åbergs “Sällskapsresan”, och Åberg är inte ensam om att vara med i både “Repmånad” och “Sällskapsresan”. Även Weiron Holmberg och Ted Åström spelar i bägge filmerna. Åström har dessutom samarbetat med Åberg även i det populära barnprogrammet “Trazan och Banarne” där han spelar Olyckan.
 
 
"Repmånad" var också Lasse Åbergs första stora bioframgång, då den lockade imponerande 1 500 000 personer till biograferna. Kritikerkåren var kanske inte lika lockad, men succén var trots det ett faktum, och filmen är älskad än idag. 
 
Gillar du “Sällskapsresan” och/eller Lasse Åberg och uppskattar film som driver med lumpen och militärlivet så kan du med fördel ta en välbehövlig paus från julstressen och se “Repmånad” på TV4 inatt klockan 00:15. På bara 85 minuter är filmen dessutom inte särskilt lång, vilket kan vara skönt såhär i jultider när det är mycket att göra. Den kommer också att gå att se på TV4 Play efteråt fram till den 8 januari.
| 23 december 2023 07:00 |