Film

Skribent

Alexander Svensson

20 april 2024 | 05:00

På tv inatt: Kristen Stewart lurar brallorna av kulturvärlden i verklighetsbaserat drama

Kristen Stewart och Laura Dern för världen bakom ljuset i den här bisarra dramafilmen från 2018.
“J.T. LeRoy” är filmen som skildrar ett oerhört avancerat och långvarigt bedrägeri som lurade världen i sex år. Vi får följa författaren Laura Albert som skriver böcker under pseudonymen J.T. LeRoy, en ung man som skriver om droger, fattigdom och övergrepp baserat på sitt liv. Kruxet är att pseudonymen är just en pseudonym, och LeRoy alltså inte existerar. Därmed blir det lite jobbigt när tidningar helt plötsligt vill ha bilder på den unge författaren. Som tur är så har Laura en fiffig idé: varför inte klä ut svägerskan Samantha till LeRoy och lura hela världen?
 
Bluffen som är J.T. LeRoy lurade hela den västerländska kultureliten, och är lika osannolik som den är galen. Därmed var det så klart bara en tidsfråga innan det hela filmatiserades, och filmen “J.T. LeRoy” släpptes 2018, baserad på Knoops memoarer om tiden som LeRoy. I huvudrollerna som Laura Albert och Samantha Knoop ser vi Laura Dern och Kristen Stewart. Övriga roller görs av bland andra Diane Kruger, Kelvin Harrison Jr och Jim Sturgess. För regin står Justin Kelly.
 
Om bisarra bedrägerier inte är lockande nog så har Kristen Stewart dessutom en sjukt cool hatt i filmen.
 
“J.T. LeRoy” (filmen, inte den uppdiktade författaren) fick ett blandat mottagande av kritiker. Många lyfte Stewarts och Derns insatser som plus, men filmen fick samtidigt kritik för att inte gå djupt nog i den komplexa och fascinerande verkliga berättelsen. En av de positiva recensionerna hittas här på MovieZine, där chefredaktör Alexander Kardelo gav den 4/5 och berömmer insatserna från Dern och Stewart och filmens underhållningsvärde och bisarra historia.
 
Vill du se Laura Dern och Kristen Stewart dra tidernas bluff på litteraturindustrin? Isåfall kan du se “J.T. LeRoy” här:
 
*Kanal 9 klockan 00.05 i natt.
*Kanal 5 klockan 00.15 måndag natt.
*Hyra eller köpa på iTunes, SF Anytime eller Viaplay.
 
| 20 april 2024 05:00 |