Film

Skribent

Alexander Svensson

18 januari 2024 | 06:00

På tv inatt: Denzel Washington i actionfylld western från skaparen av "True Detective"

Denzel Washington och Chris Pratt pangar bovar i den här underhållande popcornrullen från 2016.
Berättelsen om en liten skara hjältar som försvarar en plats mot omöjliga odds har varit populär i olika former sedan urminnes tider, exempelvis med Akira Kurosawas “De sju samurajerna” från 1954, som blev inspirationen för den amerikanska westernvarianten “The Magnificent Seven” från 1960. En mer sentida version är 2016 års “The Magnificent Seven”, regisserad av Antoine Fuqua.
 
“The Magnificent Seven” från 2016 kretsar kring den lilla staden Rose Creek, som utpressas av den hänsynslöse Bartholomew Bogue. För att bli av med honom och hans kumpaner hyr stadsborna in sju revolvermän, med Denzel Washington och Chris Pratt i täten.
 
Våra sju hjältar. Visst är de magnifika?
 
Berättelsen i “The Magnificent Seven” är ganska simpel, men som actionfilm betraktad är den underhållande. Denzel Washington gör huvudrollen som Sam Chisholm, en US Marshal som har en gås att plocka med Bogue. Chris Pratt spelar Chisholms medhjälpare Joshua Faraday, en charmig kortspelare och dynamitfantast. “The Magnificent Seven” var första westernfilmen i karriären för både Washington och Pratt (och än så länge också den enda för Washington).
 
I övriga roller ser vi bland andra Ethan Hawke, Vincent D’Onofrio, Peter Sarsgaard och Haley Bennett. Rolig trivia såhär när nya säsongen av “True Detective” precis släppts är att Nic Pizzolatto som skrev och skapade den seriens första tre säsonger även författade manuset för “The Magnificent Seven”.
 
Chris Pratt som Josh Faraday i "The Magnificent Seven".
 
“The Magnificent Seven” fick ett blandat mottagande av kritiker, och här på MovieZine gav recensent Jake Bolin filmen 3/5 och skrev:
 
“Särskilt mycket substans är det inte, men väl mexican stand-offs, revolverdueller och pang-pang så att hälften kunde vara nog.”
 
“The Magnificent Seven” visas på kanal 12 klockan 00:00 i natt. Den går också att streama på Viaplay.
 
| 18 januari 2024 06:00 |