Film

Skribent

Alexander Svensson

7 april 2024 | 05:00

På tv ikväll: Filmen som gjorde Rebecca Ferguson till actionhjälte

När Tom Cruise gav sig ut på omöjligt uppdrag nummer fem fanns det med svenska talanger som både vänner och fiender.
“Mission: Impossible - Rogue Nation” är den femte filmen i “Mission: Impossible”-franchisen, och den första att regisseras av Christopher McQuarrie. Det var också den första att som inkluderade svenska talangen Rebecca Ferguson, som iochmed rollen som Ilsa Faust etablerade sig som actionhjälte.
 
Filmens story följer såklart främst Tom Cruises Ethan Hunt, den här gången på jakt efter skuggorganisationen The Syndicate och deras illvillige ledare Solomon Lane. Till hjälp har han sitt evigt lojala team på en resa som tar dem jorden runt.
 
 
Rebecca Fergusons debut som Ilsa Faust, en agent som med dunkla motiv assisterar Ethan, är en av filmens höjdpunkter. Ferguson får delta i alltifrån slagsmålsscener till biljakter, och skiner genom hela filmen. Tom Cruise var enligt uppgifter själv drivande i att rollsätta Ferguson, efter att ha sett henne i det brittiska historiska dramat “The White Queen”.
 
Rebecca Ferguson är dessutom inte ensam svensk i filmen: även Jens Hultén dyker upp som den onde Lanes närmsta hantlangare, en otervlig herre med försmak för tortyr.
 
Utöver att agera mottagare för svensk skådisexport så fortsätter “Rogue Nation” även med att låta “Mission: Impossible”-franchisen vara en (väldigt bra) ursäkt för Tom Cruise att få utföra roliga stunts som är för farliga för att få göra hemma. I föregångaren “Ghost Protocol” klättrade han på världens högsta byggnad, och det måste självklart toppas. I den hisnande inledningssekvensen klättrar Ethan/Tom runt på ett flygplan medan det lyfter, en sekvens som i verkligheten tog Tom Cruise 1500 meter upp i luften.
 
När man precis missar flyget.
 
Utöver Cruise, Ferguson och Hultén så får vi även se Simon Pegg, Ving Rhames, Jeremy Renner, Alec Baldwin, Sean Harris och Tom Hollander i rollistan.
 
“Mission: Impossible - Rogue Nation” kan ses klockan 21:00 på kanal 3 ikväll. Filmen kan även streamas på SkyShowtime och Viaplay.
 
| 7 april 2024 05:00 |