Film

Skribent

MovieZine

4 april 2024 | 07:00

Kvällens tv-tips: En av de bästa fängelsefilmerna som ingen talar om

En fängslande och sann historia med Kevin Bacon, Gary Oldman och Christian Slater i spetsen.
Bland alla bra 90-talsthrillers som utspelar sig i rättssalen eller fängelset har "Överlagt mord" hamnat lite i skymundan. Synd är det, då denna dramathriller med höga 7,3 i IMDb-betyg är värd mer uppmärksamhet. Ikväll visas den på svensk tv.
 
Filmen följer Henri Young, som stjäl fem dollar från ett postkontor och åker in i fängelse. Inte vilket fängelse som helst: det ökända Alcatraz. Efter ett flyktförsök straffas han med isolering i mörker i tre år. En idealistisk ung advokat tar sig an Henris fall när denne senare åtalas för att ha dödat en annan fånge.
 
"Överlagt mord" bygger på verkliga händelser och stoltserar med några starka namn i rollistan. Förutom Kevin Bacon ser vi också Christian Slater och Gary Oldman.
 
MovieZines lista över de bästa fängelsefilmerna hamnar den på en hedervärd femte plats:
 
"Provocerande och sann historia (en sanning med viss modifikation) med en utmärkt Kevin Bacon i en krävande roll. Filmen tar upp politiska frågeställningar om brott och straff och hur ett fängelsestraff snarare kan stjälpa än hjälpa en människa och innehåller starka och smärtsamt gripande scener", skriver Rebecca Unnerud i artikeln.
 
Här kan du se "Överlagt mord":

• Ikväll 21:00 på TV12
• Fredag 23:45 på TV12
• Hyr/köp filmen på SF Anytime
 
| 4 april 2024 07:00 |