Film

Skribent

Alexander Kardelo

14 april 2024 | 06:00

På tv inatt: Kultkomedin från 1991 blev en av Bruce Willis största biofloppar

Själv har Bruce Willis försvarat sin knäppa actionkomedi: "Jag gillar den".
Den som är uppe sent ikväll kan njuta av en riktig kultfilm med Bruce Willis i huvudrollen, när 1991 års ”Höken är lös” visas på TV3.
 
Willis spelar Hudson Hawk, en mästertjuv som efter tio år i fängelse ser fram emot att påbörja ett hederligt liv. Men maktgalna paret Mayflower har andra planer, och vill anlita honom till att stjäla några konstverk av Da Vinci. Eller i värsta fall utpressa honom.
 
Actionkomedin var något av ett passionsprojekt för Bruce Willis, som själv står med som en av manusförfattarna. Eller handlar det mer om att han ”tog över hela filmen och började skriva om och regissera scener”, som manusförfattaren Steven De Souza klagade på i en intervju?
 
Over-the-top-scener möter slapstick i en överdriven film som slaktades av kritikerna vid premiären. Inte ens ”Die Hard”-stjärnans charm kunde rädda den från att kallas för både ”urtrist”, ”fiasko” och ”kalkon” i recensioner.
 
Med enbart 17 miljoner dollar i intäkter i USA räknas påkostade ”Höken är lös” som en av Bruce Willis största biofloppar. Till råga på allt nominerades den till tre Razzies, inklusive Sämsta film. Bruce Willis själv håller inte med kritikerna:
 
- Jag gillar verkligen ”Höken är lös”. Jag känner kanske att, på den tiden, var den lite för hipp för sin publik, har han sagt till The Mirror.
 
Med åren har filmen hittat sin fanskara, och kan nog klassas som kult i vissa kretsar. The Guardian försvarar den som ”en absurt knäpp uppvisning av 90-talets Hollywood” och ”bombastisk verklighetsflykt”. Här på MovieZine tycker några av läsarna att filmen ”är så överdrivet så att det blir underhållande att titta på”. Jag erkänner, jag blir själv nyfiken på att se om den - det var alldeles för länge sen.
 
I rollistan finns bland andra Richard E. Grant, Andie MacDowell och Danny Aiello. Regissören Michael Lehmann har också gjort kända kultfilmer som ”Heathers” och ”Airheads”.
 
Här kan du se ”Höken är lös”:

• Ikväll 23:25 på TV3
• Repris lördag 01:55 på TV3
• Hyr/köp filmen på SF Anytime eller Itunes
 
Se trailern nedan.
 
| 14 april 2024 06:00 |