Film

Skribent

Alexander Svensson

26 oktober 2023 | 05:00

Kvällens tv-tips: Christopher Nolans storslagna krigsfilm med skådisdebut från Harry Styles

"Oppenheimer" är inte Nolans enda film om andra världskriget...
“Dunkirk” är Christopher Nolans skildring av en av de mest avgörande - och mest berömda - händelserna under andra världskriget. Ikväll visas den på tv.
 
Efter att tyskarna tagit över Frankrike så var de allierade tvungna att evakuera sina kvarvarande styrkor, uppskattningsvis runt 400 000 man. Britterna iscensatte ett desperat räddningsuppdrag, som kom att involvera en flotta med civila skepp som seglade från England till Frankrike för att rädda soldaterna, som befann sig vid Dunkirk (Dunkerque på svenska).
 
Christopher Nolans filmatisering av skeendet är allt man förväntar sig av en Nolan-film: tekniskt briljant, välspelad, visuellt imponerande och onödigt invecklad. Istället för att berätta en rak berättelse så väljer Nolan att berätta från tre olika perspektiv: land, sjö och luft, som alla utspelar sig inom olika tidsramar. Scenerna på stranden utspelar sig under en vecka, medan scenerna på stridsplanen i luften bara täcker en timmes händelseförlopp. Krångligt? Kanske, men är det verkligen en Nolan-film annars?
 
Ett annat kännetecken för en Christopher Nolan-film är att en stor mängd kända namn är involverade, och “Dunkirk” är verkligen inget undantag. På skådespelarfronten ser vi etablerade namn som Tom Hardy, Cillian “Oppenheimer” Murphy, Kenneth Branagh och Mark Rylance. Även en uppsjö av yngre talanger finns med: Barry Keoghan (“The Banshees of Inisherin), Tom Glynn-Carney (“House of the Dragon”) och Jack Lowden (“Mary Queen of Scots”). Den numera pensionerade Michael Caine gör en röstcameo som flygledare.
 
Inte att förglömma är att “Dunkirk” dessutom är skådespelardebuten för Harry Styles. Den populära artisten gick på en audition för filmen, och fick rollen utan att Nolan (som tydligen inte är något vidare bevandrad i moderna pojkband) insåg hur stor han var:
 
Harry Styles gjorde sin skådespelardebut i filmen.
 
- Jag tror inte att jag var riktigt medveten om hur berömd Harry var. Min dotter hade pratat om honom, men jag var inte riktigt medveten. Så sanningen är att jag valde Harry för att han passade rollen utmärkt och verkligen förtjänade sin plats runt bordet.
 
“Dunkirk” spelades in på den faktiska stranden i Dunkerque, och ett tjugotal privatbåtar som användes i den verkliga evakueringen är med i filmen. Kritikerna hyllade filmen, och biopubliken verkade också nöjda, till den grad att “Dunkirk” blev den mest inkomstbringande andra världskriget-filmen någonsin (Nolan slog det rekordet i år med “Oppenheimer”).
 
För alla som är taggade på att återuppleva ett av andra världskrigets viktigaste stunder så visas “Dunkirk” på kanal 6 klockan 21:30 ikväll. Den går också att streama på HBO Max.
 
| 26 oktober 2023 05:00 |