Film

Skribent

Alexander Kardelo

6 april 2024 | 04:00

På tv ikväll: Succéspelet blev storfilm 2016 - slaktades av både kritiker och fans

Det var inget lönnmord, det var rena blodbadet. Med 18% på Rotten Tomatoes räknas den som en av årtiondets sämsta filmer.
Michael Fassbender bjuder på tv-spelsaction i "Assassin's Creed", en av lördagskvällens många tv-filmer. Den här kan du gott skippa om du litar på kritikernas betyg och fansens omdömen.
 
Filmen lär vara en av 2016 års stora besvikelser. Speciellt om man tänker på hur enormt populära tv-spelen är. "Assassin's Creed" är Ubisofts största franchise med nya spel nästan årligen sedan 2007. Konceptet är enkelt: det finns ett dolt brödraskap av goda lönnmördare som jobbar för fred och ordning i en korrupt värld. Varje spel tar oss till nya historiska platser.
 
 
I filmen är det alltså Fassbender som får testa på livet som tv-spelshjälte. Hans karaktär är Callum Lynch, som i nutid blir uppkopplad mot en förfaders minnen och får ta sig an ett ljusskyggt sällskap.
 
Men 5.6 i betyg på IMDb tyder på ett svalt mottagande bland tittare och fans. Kritikerna var inte nådiga och slaktade äventyrsfilmen, som har toklåga 18% positiva omdömen på Rotten Tomatoes. Den är visserligen "snyggare än andra tv-spelsfilmer" och skådespelarna är det inget fel på - Marion Cotillard och Jeremy Irons medverkar också. Men flera recensenter klagar på "en CGI-packad, trist och plottrig" film.
 
"Michael Fassbender försöker häva förbannelsen som säger att alla TV-spelsfilmatiseringar suger. Det går sådär, mest på grund av att handlingen är så urbota fånig" skrev MovieZines recensent och delade ut en 2:a i betyg.
 
Blev det då dödsstöten för framtida filmatiseringar av "Assassin's Creed"? Kanske är det inte game over trots allt. Netflix sägs jobba på ett flertal tv-serier, både animerade och live-action, som bygger på samma koncept. Vi som gillar tv-spelen hoppas verkligen att de ska lyckas bättre.
 
Här kan du se "Assassin's Creed":

• Ikväll 21:00 i TV6
• Repris fredag 00:20 i TV6
• Streama på Netflix
• Streama på Disney+
• Streama på Prime Video
 
Eller, bespara dig två timmar och kolla in allt som gick snett med filmen:
 
| 6 april 2024 04:00 |