Film

Skribent

Alexander Svensson

20 april 2024 | 06:00

På tv ikväll: 2010-talets galnaste (och bästa?) actionrulle

Lägg gasen i botten och följ med Max ut på ett sjukt och häftigt actionäventyr.
George Miller tog filmvärlden med storm när han 2015 släppte “Mad Max: Fury Road”. Filmen är mer eller mindre en enda lång biljakt, där galna fordon rattade av ännu galnare människor jagar varandra genom ödemarkerna.
 
Vi får följa Max, numera spelad av Tom Hardy istället för Mel Gibson, när han lyckas bli insyltad i en konflikt mellan brutale diktatorn Immortan Joe (Hugh Keays-Byrne) och hans före detta löjtnant Furiosa (Charlize Theron). Furiosa har fritagit Joes fruar, och är fast besluten att föra dem till ett paradis känt som “den gröna platsen”.
 
Många motorcyklar kom sannolikt till skada under arbetet med den här filmen.
 
Efter att berättelsen etablerats i filmens inledning så är det i princip action non-stop. Det mesta är utfört praktiskt, vilket medför att scenerna alltid känns både äkta, storslagna och oerhört spännande. George Miller trollar dessutom fram en till synes ändlös ström av makabra fordon, figurer och scenarier som Max och Furiosa får ställas inför (särskild shout-out till snubben med den brinnande elgitarren). Trots all action känns filmens karaktärer aldrig tunna, utan som flerdimensionella människor av kött och blod.
 
“Mad Max: Fury Road” har kallats för en av 2010-talets (eller tillochmed alla tiders) främsta actionfilmer, och det är verkligen inte utan skäl. Sällan har en film varit såhär adrenalinfylld och såhär galen - samtidigt. Förväntningarna är därmed höga nu när prequel-filmen “Furiosa” bara är lite drygt en månad bort.
 
Den här snubben och hans gitarr är givet spinoff-material. Minst en tv-serie ska han väl ha?
 
Vill du se om “Fury Road” innan du bänkar dig i biosalongen för att kolla på “Furiosa”? Eller vill du bara ha en sjukt underhållande lördagkväll? Oavsett vilket, så är “Mad Max: Fury Road” väl värd en (om)titt. Du kan se den här:
 
*Klockan 22:00 ikväll på kanal 5
*Klockan 00:15 på måndag natt, kanal 5
*Streama på Viaplay
 
Vad tycker du, är "Mad Max: Fury Road" så bra som alla säger, eller är den överskattad?
 
| 20 april 2024 06:00 |