Skribent

Mats Karlsson

27 juli 2013 | 11:01

På filmvisning med Star Wars-nördar

"Star Wars: Episod II - Klonerna anfaller" och "Jedins återkomst" stod på schemat.

Det är minsann ett fullspäckat schema i Essen, men trots det tog jag mig tid att gå på två filmvisningar. Den första visningen var den exklusiva visningen av "Star Wars: Episod II - Klonerna anfaller" i 3D, som enligt presentatören David Collins var världspremiär. Givetvis helt rätt ställe att visa den filmen, då planerna för att slänga upp den på bio är lagd i byrålådan.

Jag var på förhand tveksam om man skulle lyckas fylla biosalongen, även om det handlar om Star Wars-nördar. Filmen är som vi vet inte den populäraste i serien, men det var absolut inga problem. Proppfull salong med förväntansfulla fans som mer än gärna talade om vad de tyckte under filmens gång.

Det var som sitta i kyrkan och vänta på att prästen skulle äntra talarstolen och hålla sin predikan. Helvetet brakade minst sagt löst när introt uppenbarade sig, då var det få som satt tysta i salongen. Det blev också jubel i luckan när Anakin Skywalker fick sin Padme på fall, samt när Yoda slängde ifrån sig käppen och drog fram sitt lasersvärd.

Efter visningen blev det applåder och alla såg väldigt nöjda ut, precis som jag. Det är snyggt konverterat, något annat kan man inte säga, även om jag inte är någon stor älskare av 3D.

Dagens andra visning var "Jedins återkomst". Eftersom filmen firar 30 år i år valde man att visa den för alla Star Wars Celebration-besökare. Dessutom drog man nytta av det fina vädret och visade filmen utomhus. En helt underbar idé. Precis som med "Star Wars: Episod II - Klonerna anfaller"  fick man höra vad som uppskattades och även det som inte uppskattades.

Amiral Ackbars "It's a trap" genererade så mycket jubel så det säkerligen hördes ända till Düsseldorf. Däremot var det inte lika uppskattat när Darth Vader skrek "No!", som vi vet är ditlagt i efterhand av George Lucas. Fansen buade ganska högljutt och livliga diskussioner inleddes med varandra. Nej, Lucas, det här var inte ditt smartaste val att ändra något som har varit på ett visst sätt i så många år.

Men frånsett protesterna var det ett uppskattat inslag hos fansen, som såg lika nöjda ut som barn på julafton. Men å andra sidan är Star Wars Celebration rena rama julafton för Star Wars-nördarna.

| 27 juli 2013 11:01 |