TORONTO 2017

Skribent

Alexander Kardelo

13 september 2017 | 11:00

På brunch med elektrisk Hollywood-trio

MovieZine bjöds in till ett intimt filmsnack med Benedict Cumberbatch, Michael Shannon och Nicholas Hoult, festivalaktuella med ”The Current War”.
Toronto Film Festival innebär film i mängder, förstås, men som journalist kan man också bli inbjuden till spännande event och möta skådespelare och filmskapare på nära håll.

När inbjudan kommer till en brunch med tre Hollywoodstjärnor, ser man till att tacka ja. Även om det, ironiskt nog, krockar med pressvisningen av filmen de ska prata om. Jag fick tyvärr välja bort att se ”The Current War” för att istället höra skådespelartrion Benedict Cumberbatch, Michael Shannon och Nicholas Hoult själva berätta om den.

Eventet går under bannern Grey Goose Cocktails and Conversations, och är ungefär som det låter - brunchhäng med sponsrad sprit, skådisar och samtal. Ett trevligt sätt att komma närmare filmskapare för en chans att ställa sina egna frågor. Mellan Bloody Marys och med Torontos skyline som bakgrund fick iv och en handfull journalister lära känna gänget bakom "The Current War"
 
 
Regissören Alfonso Gomez-Rejon börjar med att sammanfatta vad historiska dramat ”The Current War” handlar om: en maktkamp mellan el-pionjärerna Edison, Westinghouse och Tesla under slutet av 1800-talet.

- Kortfattat handlar det om att få rätten att förse världen med el. För mig handlar det också om vilket arv man lämnar efter sig, och det viktiga i att göra världen till en bättre plats genom innovation. Det var varför jag ville berätta den här historien.

Manusförfattaren Michael Mitnick (”Vinyl”) berättar hur han började intressera sig för det så kallade strömkriget.

- Jag började skriva den som en pjäs. Snarare än en historia om el handlade det för mig om kraft. Kraften i sanningen. Ju mer research jag gjorde, desto mer kändes det som en modern berättelse. Vi har en person som har all publicitet och makt, och vill komma först, och en som förlitar sig på att sanningen ska segra. Den kampen intresserade mig, för den visade sig ha ett överraskande slut.

Än idag stöter man på liknande kreativa konflikter, bland annat kommer Steve Jobs och Bill Gates på tal:

- Varje gång någon ska sätta en ny standard, vare sig det handlar om Apple och IBM, eller Betamax och VHS, är det intressant att se hur allting började. Jag kunde inte tro hur de här tre människorna var betydelsefulla för hur världen skulle förses med el, det var en historia jag inte hade hört innan, säger Mitnick.
 
 
I rollen som Thomas Edison, uppfinnaren som vi bland annat har glödlampan att tacka för, syns Benedict Cumberbatch.

- Jag visste väldigt lite om Edison innan det här projektet. Jag började intressera mig för denne man, som skapar sig ett varumärke samtidigt som han uppfinner och utvecklar, och för vad som händer när allt detta hotas. Vad händer när man förlorar sin integritet och börjar bete sig förkastligt? Han glömmer ibland bort vad hans ursprungliga intentioner var - att förändra världen.

Michael Shannon spelar George Westinghouse, företagaren som blev känd för att ha marknadsfört växelström tillsammans med Nikola Tesla. Även han visste väldigt lite om sin karaktär på förhand:

- För mig var Westinghouse bara ett namn som jag hade sett på produkter hemma. Jag har aldrig reflekterat över personen bakom. Det verkar som att han ville ha det så. Han försökte inte bli legendarisk. Han bara jobbade hårt för att skapa saker som kunde hjälpa folk. Jo, jag visste inte så mycket om honom heller, men det var trevligt att få sätta ett ansikte till namnet.

Sist men inte minst spelas Nikola Tesla av Nicholas Hoult. Den serbisk-amerikanske ingenjören förutsåg redan år 1900 en framtid där nyheter kunde spridas över hela världen i blixtfart. Inte olikt dagens internet alltså. Hoult berättar:

- Det var ett nöje att få lära sig mer om honom. Om allt han förutsåg, och hur otroliga både hans uppfinningar och hans fantasi var. Hur osjälvisk han var när han gav upp allting för att skapa en bättre värld. Men i slutändan kunde han inte ta hand om sig själv, han lyckades inte ta ordentliga patent eller ens ta hand om sin hälsa.
 
 
För regissören Gomez-Rejon är påkostade ”The Current War” till synes ett stort avstamp från hyllade indie-dramat ”Me and Earl and the Dying Girl”. Men kanske inte alls så annorlunda, säger han:

- Oavsett hur stor filmen är så måste jag se mina underbara skådespelare i ögonen, och det blir ganska intimt. Jag försöker skapa något som känns som ett konstnärligt läger. Allt handlar om det ögonblicket mellan dig och skådespelaren. Personligen såg jag det som en fortsättning på de teman som jag utforskade sist. Ett sådant tema är att handskas med en förlust.

- Ibland när man kommer till inspelningen och ser skådespelarna och statisterna i sina kostymer kan det bli överväldigande, på ett vackert sätt. Det är som att kliva in i en dröm, eftersom jag älskar film så mycket, avslutar han.
 
"The Current War" får amerikansk biopremiär i början av 2018.
| 13 september 2017 11:00 |