Film

Skribent

Alexander Kardelo

1 oktober 2022 | 12:00

På bio i oktober: 9 filmer du inte vill missa

Skräck, satir, skratt och snusk dominerar månadens bioutbud. MovieZine guidar dig till de hetaste filmerna i oktober.
Nu blir det överklass-satir från Ruben Östlund, äckelpäckel signerat David Cronenberg och serietidningsaction med självaste Dwayne Johnson i centrum. Biomånaden bjuder också på romantik, skratt och nagelbitande katastrofdrama i Paris.
 
 

Triangle of Sadness - 7 oktober

 
Fredagen 7 oktober blir en högtid för cineaster med inte mindre än tre finfina premiärer. Höstens stora svenska släpp står såklart Ruben Östlund för, när han tar med oss på en lyxkryssning där hierarkier utmanas mellan kaskadkräkningar och diarréanfall. Den östlundska satiren skruvas upp ytterligare ett varv i en komedi som tar sitt avstamp i den ytliga modevärlden och slutar på en öde ö. Woody Harrelson och Carolina Gynning i samma ensemble, det är inget man ser varje dag.
 
 

Notre-Dame brinner - 7 oktober

 
Från Frankrike kommer en andlöst spännande skildring av kvällen då katedralen Notre-Dame tog fyr för några år sedan. 850 år av historia riskerar att gå upp i rök, och vi får följa brandmännen och personalen som kämpade mot en sällsynt svår brand. Äkta nyhetsbilder varvas med alla dramaturgiska Hollywoodknep för att skapa en riktigt nagelbitande upplevelse.
 
 

Crimes of the Future - 7 oktober

 
Vän av ordning kommer kanske notera att jag gav David Cronenberg lågt betyg efter premiären i Cannes. Men mästaren av body horror gör ändå filmer som är svåra att skaka av sig, och denna är en sådan som ”måste ses” - iallafall om du vill hänga med i rödvinssnacket i höst. I den här dystopiska thrillern, där mänskliga organ slutat följa naturens lagar, spelar Viggo Mortensen en konstnär med en särskilt grotesk performance-show.
 
 

Halloween Ends - 14 oktober

 
Oktober, skräcktober, spöktober - kär månad har många namn, men i slutändan vet vi att rysare går hem hos publiken. I god tid inför alla helgons blodiga natt återvänder en av skräckgenrens största franchiser, och nu har vi ändå blivit lovade att Michael Myers ska dö en gång för alla. Men inte utan en sista fight mot Laurie Strode, åter spelad av Jamie Lee Curtis som först spelade rollen för hela 44 år sedan.
 
 

Amsterdam - 14 oktober

 
David O. Russell är den flerfaldigt Oscarsnominerade regissören bakom "The Fighter", "Silver Linas Playbook" och "American Hustle". Nu återvänder han med ännu en stjärnspäckad dramakomedi, som utspelar sig på 1930-talet. Tre vänner (Christian Bale, Margot Robbie och John David Washington från "Benet") blir vittne till ett mord - och snart huvudmisstänkta.
 
 

Året jag slutade prestera och började onanera - 21 oktober

 
Den bästa svenska titeln på länge döljer en av årets skönaste svenska komedier. Katia Winter (så härlig i vinterns ”Ur spår”) fortsätter på samma spår med en romcom om en kvinna i kris. Maken har stuckit, hon står utan jobb, allt känns hopplöst… Kan en vibrator bli svaret på alla problem? Erika Wasserman regidebuterar med en feelgoodfilm som man blir glad av. Ett lyckopiller möt höstdeppen helt enkelt!
 
 

Black Adam - 21 oktober

 
Höstens stora superhjältefilm från DC låter Dwayne Johnson spänna musklerna som en mäktig och hämndlysten antihjälte, som varit fängslad i 5000 år. En karaktär med lösa kopplingar till Shazam gör nu sin biodebut, och The Rock får sällskap av bland andra Noah Centineo och Pierce Brosnan som medlemmar av superteamet Justice Society of America. För regin svarar Jaume Collet-Serra, senast aktuell med äventyrsfilmen ”Jungle Cruise”. Trailers har ännu inte övertygat mig, men om alla bitar faller på plats kan detta bli en av årets mest inkomstbringande filmer.
 
 

Bros - 28 oktober

 
Komikern Billy Eichner är både manusförfattare och ena huvudrollen i den romantiska komedin som både driver med genren, och lyckas pricka in de flesta favoritklyschor. Han spelar Bobby, en bitter bög som gett upp hoppet om kärlek tills han möter hunken Aaron, hans raka motsats. ”Bros” är en av de absolut roligaste filmerna sedan ”Bridesmaids”, och så har den stake nog att vara både emotionell och tänkvärd med kloka poänger om hbtq-världen.
 
 

Feed - 28 oktober

 
En känd influencer och hennes vänner bjuds in till en exklusiv camping mitt ute i vildmarken. Men väl på plats inser de att något inte står rätt till, och att ett övernaturligt hot är ute efter dem. Nu gäller det inte bara att hålla flödet levande utan att själva överleva. Joakim Lundell står för idén bakom höstens svenska skräckfilm och har utlovat en läskig popcornrulle. Skräck är en genre vi inte är alltför bortskämda med i Sverige, så vi håller tummarna och hoppas på något riktigt jävla otäckt.
 
Vilka biofilmer ser ni fram emot just nu? Kommentera gärna nedan.
| 1 oktober 2022 12:00 |