Serie

Skribent

MovieZine

6 mars 2022 | 21:15

"Our Flag Means Death" ger en välbehövlig verklighetsflykt

"Our Flag Means Death" är HBO Max nya piratserie som är löst baserad på verkligheten. Det är en serie full av just pirater men även värme, kärlek och humor som håller båten lugn när det stormar som mest. Det finns även likheter med andra kända komediserier, läs nedan vilka!
I "Our Flag Means Death" kastas tittaren in i Stede Bonnets liv när han väljer att söka lyckan som piratkapten istället för aristokrat. Stede Bonnet är en karaktär som är löst baserad på den riktige mannen med samma namn, och som är en känslig man som föredrar att läsa godnattsagor för sina mannar snarare än att plundra. Genom flashbacks till det förflutna får vi se vad som drivit honom till känslan av olycka inom sig som startade transformationen från piratstöld till verklighet. En verklighet där Steve respekteras, andra ser upp till honom, han uppskattas och har sin naturliga del av en social cirkel.
 
Piratlivet ter sig dock inte som drömmen om det: majoriteten av Steves mannar är såväl inkompetenta som impulsiva och ointelligenta. Detta bådar inte gott för Steves framtid som respekterad piratkapten och framför allt inte när han hotas av sin nya nemesis Blackbeard, en ondsint och våldsam pirat. Vad ingen förväntade sig är dock de stora hjärtan som befinner sig på piratskeppet med Steve. Den lojalitet som byggs upp, tryggheten mannarna börjar känna gentemot varandra och sin kapten, och finurligheten som finns bland så många helt olika män.
 
Tillsammans utgör de kanske inte Steves drömgrupp av människor men däremot precis vad de flesta av dem egentligen behöver: en familj. Detta gör att serien behåller ett okomplicerat lugn som ger tittaren en feel good-känsla efter varje avsnitt.
 
 
"Our Flag Means Death" är en komediserie med en stark dos satir. Den har sina likheter med så väl "The Office" som "What We Do In The Shadows" genom sitt fokus på både arbetslivet som pirater och det klara, unika fokuset på just pirater. Det är en väldigt mänsklig serie vars huvudroll det är svårt att inte känna med: Steve är ångesfylld och sårbar men vill helst inte verka vara det alls. Our Flag Means Death må vara en serie om pirater och plundring men den riktiga skatten är inte guld - den är relationerna mellan karaktärerna och allas unika charm.
 
Jag ska erkänna att sjörövare inte riktigt är min kopp av te, och inte alltid typisk brittisk humor heller. Därmed blev jag förvånad över att jag ändå tyckte om "Our Flag Means Death" på flera sätt: den fick mig att slappna av, att skratta, att inte tänka på det hemska som sker i världen just nu. Det blev en välbehövlig tidsfrist från verkligheten. Nej, det är inte en av de bästa serier jag sett och den lär inte gå till historien. Kanske minns jag knappt den om ett år. Men den ger en tillfällig njutning som är behaglig att få ta del av: den kräver inget av tittaren och ibland vill man bara kunna luta sig tillbaka och titta istället för att tänka. Jag rekommenderar Our Flag Means Death till alla som lider av en jobbig bakfylla, är sjuka, känner panik, eller är stressade: den är lika lugnande som en valium.
 
"Our Flag Means Death" finns att se på HBO Max. I skrivande stund finns tre avsnitt tillgängliga och ett nytt släpps varje fredag. I rollerna ser vi bland annat Rhys Darby, Taika Waititi, Leslie Jones och Rory Kinnear.
 
Melody Ohlsson
| 6 mars 2022 21:15 |