Film

Skribent

Andreas Samuelson

8 september 2011 | 20:01

Östlund visar "Play" i Toronto

När Toronto Film Festival öppnar idag finns Ruben Östlunds "Play" med i programmet. MovieZine har träffat regissören.

Vad har du fått för reaktioner på filmen?

- Det har varit väldigt bra reaktioner. Pressen och filmkritiker har varit jättepositiva. Sen finns det vissa som blir provocerade av den här bilden av fem svarta som rånar tre vita, och jag kan förstå att man kan ha problem med det. Jag tycker inte att man reagerar starkt är något negativt, jag tycker att om man reagerar starkt visar att man bryr sig om situationen och inte är bekväm med den. Den värsta reaktionen är väl om man inte bryr sig om den överhuvudtaget och att man inte tycker att det är provocerande. Jag tycker att det är provocerande med fem svarta som rånar tre vita av den anledningen att det råder en obalans mellan svarta och vita generellt i samhället.

Har du medvetet provocerat eller har historien bara flytit på?

- Jag har blivit intresserad av den för att det blivit ett problem för mig själv, och nu vill jag ju att det ska bli ett problem för andra. Så när filmen kommer ut och åskådarna har sett filmen, då vill jag att de ska få ett problem.

Hur påverkar alla festivaler och priser dig? Får du en ego-boost?

- Absolut får jag ju det. Och det är väldigt mycket det handlar om i till exempel Cannes, att titta på den här jättemärkliga kulturen där vuxna människor står och väntar på att få se de här kändisarna och ta en bild. Det är nästan mänskligheten i sin mest korkade skepnad tycker jag. Men samtidigt är det också ett utrymme där man får uppmärksamhet och kan prata om det man är intresserad av. Och som alla andra människor är jag intresserad av uppmärksamhet men den kulturen jag kommer ifrån där vill man få uppmärksamhet för att prata om det man är intresserad av. Och det är målet för mig, att prata om ”Play” och innehållet i ”Play” och ta det på så stort allvar som det går.

En längre intervju med Ruben Östlund publiceras närmare filmens premiär, den 11 november.

| 8 september 2011 20:01 |