Film

Skribent

Fredrik Adolvsson

19 mars 2024 | 08:30

Oscarstalet väckte starka känslor i Hollywood - 450 filmarbetare i protest

Ett protestbrev har skrivits på av flera välkända namn med judisk bakgrund.
Den engelske filmskaparen Jonathan Glazer var en av få Oscarsvinnare på årets gala som uttryckte sig politiskt, men det han sa har varit rejält omtalat.
 
I sitt tacktal efter att ha tagit emot priset för bästa internationella film, för "The Zone of Interest", jämförde Glazer (som själv är jude) Förintelsens fasor med den pågående situationen i Israel och Gaza:
 
-  Vår film visar avhumanisering när den är som värst. Det har format hela vårt förflutna och vår nutid. Just nu står vi här som män som motsätter sig att vår judiskhet och Förintelsen har kapats av en ockupation som har lett till konflikter för så många oskyldiga människor. Både offren för attacken mot Israel den 7 oktober och offren för den pågående attacken mot Gaza.
 
Nu cirkulerar det ett öppet brev i Hollywood, skriver Variety, där mer än 450 filmarbetare fördömer Jonathan Glazers tacktal.
 
I brevet står det bland annat att de som skrivit under motsätter sig "att vår judiskhet kapas i syfte att dra ett moraliskt likhetstecken mellan en nazistregim som försökte utrota en folkgrupp och en israelisk nation som försöker undvika sin egen utrotning".
 
Bland underskrifterna hittar vi skådespelare som Debra Messing och Tovah Feldshuh, "Gilmore Girls"-skaparen Amy Sherman-Palladino, skräckregissören Eli Roth, och producenten Amy Pascal.
 
Jonathan Glazers tacktal:
 
Här kan du läsa hela det öppna brevet:
 
"Vi är judiska kreatörer, chefer och yrkesverksamma inom Hollywood.
 
Vi motsätter oss att vår judiskhet kapas i syfte att dra ett moraliskt likhetstecken mellan en nazistregim som försökte utrota en folkgrupp och en israelisk nation som försöker avvärja sin egen utrotning.

Varje civil död i Gaza är tragisk. Israel riktar inte in sig på civila. Det är Hamas som är målet. I samma ögonblick som Hamas släpper gisslan och kapitulerar upphör detta hjärtskärande krig. Detta har varit sant sedan Hamas attacker den 7 oktober.
 
Användningen av ord som "ockupation" för att beskriva ett inhemskt judiskt folk som försvarar ett hemland som går tillbaka tusentals år och har erkänts som en stat av Förenta nationerna, förvränger historien.
 
Det ger trovärdighet åt det moderna blodsmord som underblåser ett växande antijudiskt hat runt om i världen, i USA och i Hollywood. Det nuvarande klimatet med växande antisemitism understryker bara behovet av den judiska staten Israel, en plats som alltid kommer att ta emot oss, vilket ingen stat gjorde under den förintelse som skildras i Glazers film."
| 19 mars 2024 08:30 |