Skribent

Alexander Dunerfors

29 december 2012 | 12:01

Oscarsgalans online-omröstning förvirrar

Kan man lära gamla Akademi-hundar att surfa? Det verkar tveksamt.

I ett försök att hänga med i 2000-talet gör Oscarsakademin i år ett försök att låta sina medlemmar lägga en röst via nätet (kanske har de inspirerats av MovieZines årliga poll kring Årets Film). Förutom inloggningsuppgifter till en sajt har var och en av de röstande fått tydliga instruktioner på posten.

Dessvärre verkar många av dessa medlemmar vara för gamla för att hantera en dator, avslöjar Hollywood Reporter som pratat med flera upprörda gamlingar i filmbranschen. Många vittnar om glömda lösenord eller gammal hederlig teknikskräck:

- Jag fick något med posten som såg ut som skräp. Så många kan ha slängt det. Sen finns problemet med att man inte vet om det är stora eller små bokstäver i lösenordet, man vet inte om man har skrivit fel. Min son var tvungen att hjälpa mig att skicka iväg min röst, säger en anonym akademimedlem.

- Jag föredrar helt klart pappersarbetet. Jag menar, vill du betala räkningarna på nätet eller vill du lämna in en check på banken och vara säker på att den kom fram? Vi talar om många äldre människor som inte är så vana vid datorer, berättar en annan.

Nu misstänker en del i branschen att färre kommer att orka nominera sina favoriter i år på grund av online-proceduren. Akademin står å andra sidan fast vid att en omröstning på nätet gör det enklare att lägga sin röst var man än befinner sig.

| 29 december 2012 12:01 |