OSCARS 2019

Skribent

Alexander Kardelo

14 februari 2019 | 08:30

Oscarsgalan svarar på kritiken: "Ni har blivit felinformerade"

Ett 40-tal filmskapare som Quentin Tarantino och Spike Lee har skrivit under ett öppet brev till Akademin, efter veckans uppmärksammade ändringar i galan.
Planerna att flytta fyra Oscarskategorier till reklampauserna har inte tagits väl emot i Hollywood. Under gårdagen skickade mer än 40 stora regissörer och filmfotografer ett öppet brev till Akademins ordförande John Bailey, för att be honom tänka om:

"Att ge dessa väsentliga hantverk lägre status under den 91:a Oscarsgalan är inget annat än en förolämpning till dem som har ägnat sina liv och sin passion till dessa yrken."

Brevet är signerat av bland andra Quentin Tarantino, Martin Scorsese, Spike Lee, Roger Deakins, Hoyte van Hoytema och svenske Oscarsvinnaren Linus Sandgren ("La La Land").
 
 
Knappt en timme senare skickade Akademin ut ett brev till sina medlemmar för att försvara och reda ut den kontroversiella planen.

"Vi vill försäkra er om att ingen priskategori kommer att framställas som mindre värd än de andra. Tyvärr har rapporteringen i media och sociala medier lett till en del felinformation, vilket förståeligt har gjort många av Akademins medlemmar upprörda."

Akademin påminner om att priserna för Bästa foto, Klipp, Makeup & hår och Kortfilm kommer att visas i sändningen, men man klipper bort när pristagarna går på och av scenen för att korta ner sändningstiden. De nämner också att varje berörd yrkeskategori var med och godkände den här ändringen för flera månader sedan.
 
Årets Oscarsgala sänds natten till 25 februari.
| 14 februari 2019 08:30 |