Film

Skribent

Robin Hakanen Martio

8 februari 2020 | 18:00

Oscarsgalan - hur funkar egentligen omröstningen?

Oscarsgalan har blott några dagar kvar innan den går av stapeln för i år. Men har du någonsin undrat hur det hela fungerar, från nominering till statyett?
Känns det inte som akademin har en tendens att kritiseras eller hamna i någon form av kontrovers, för i stort sett varje år som går? Svaret kan ligga i vad som får kugghjulen att snurra, och vem står bakom rösterna. Här är en snabb genomgång.
 
Oscarsjuryn
 
Oscarsjuryn består av 8 469 medlemmar, utvalda av ”The Academy of Motion Picture Arts and Sciences” – skonsamt förkortat ”AMPAS”.

Varje medlem tillhör en av de 17 kategorierna – det vill säga, är du jurymedlem och skådespelare så lägger du din nominering på skådespelare. Är du manusförfattare gör du det samma för manusförfattare, och så vidare.

Det blir dock kalabalik i slutskedet, då alla jurymedlemmar får styra och ställa i nomineringen för bästa film - när det sedan är dags för att välja vem och vilken film som vinner i alla respektive kategorier får alla rösta på allting.
 
Omröstningen
 
För att en produktion slutligen ska bli nominerad som bästa film måste den dock få minst 5% av medlemmarna i AMPAS på sin sida, något som uträknas genom en valsedel per medlem.

Men för att en nominering för bästa film sedan ska förvandlas till en Oscarvinst går det till på följande sätt: varje medlem rangordnar de nominerade filmerna. Får en film sammanlagt mer än 50% av röster som nummer 1 på listan, så vinner den priset.

Men det är inte alltid att så är fallet.

Om en film till exempel får 30% som plats nummer 1 och 5% som plats nummer 2, så kan en annan film få 20% som plats nummer 1, men också 20% som plats nummer 2 - då vinner den. Det är alltså filmen som samlar på sig mest procent i hela rangordningen som vinner, inte bara den som får mest procent på plats nummer 1.

Om du känner dig förvirrad så är du inte den enda. För enkelhetens skull så behåller i alla fall akademin traditionen att helt enkelt rösta på ett enda val - utan preferensordning - i de andra kategorierna. 
 
Hur blir man medlem?
 
Är du sugen på att tillhöra klubben och vill ha Oscars-jurymedlem på ditt CV, så krävs det inte jättemycket – en del, men inte jättemycket.

Vem som helst som har varit inblandad i en långfilm (det där lilla omnämnandet i eftertexterna) kan ansöka. Om du först blir utvald av varje kommitté för varje Oscars-kategori, har du foten i dörren. Men akta tårna, för sen måste du bli godkänd av styrelsen.

Kort sagt, med över 8 000 medlemmar, rigorösa protokoll och beprövade processer borde väl resultatet vara något som faller alla i smaken.

Men om du fortfarande känner dig frustrerad över vad som saknas och vad som är med i årets gala, så kan jag bara säga välkommen till klubben. Den enkla sanningen är att man tycker olika, hur mycket man än anser sig tycka rätt.
 
Källa: Variety
| 8 februari 2020 18:00 |