Film

Skribent

Alexander Kardelo

17 maj 2016 | 16:15

Oscarsbuzz kring ”Loving” efter Cannes-premiären

Jeff Nichols nya drama är en lågmäld berättelse om en kärlek stark nog att skriva historia.
På filmfestivalen i Cannes hittas ofta årets första Oscarsfavoriter. Den pågående festivalen är inget undantag. Jeff Nichols ”Loving” har fått flera kritiker att hålla tummarna för tunga guldstatyetter framöver.

Regissören bakom "Take Shelter" och "Mud" är tillbaka med en kärlekshistoria från verkliga livet. Det handlar om paret Richard och Mildred Loving, som gifte sig år 1958 trots att de riskerade fängelse. Deras brott? Richard var vit och Mildred svart. Något som kunde straffas med 25 år i fängelse. 

För den som inte känner till den gripande berättelsen, ska vi inte gå in på spoilers. Jag kan dock avslöja att det är ett lågmält, samtidigt väldigt starkt, drama med två fantastiska och hyllade huvudroller: Ruth Negga och Joel Edgerton. 


De första recensionerna är gråtmilda och lyriska:

”Att säga att filmen är minimalistisk är att underdriva. Här finns inga långa rättsscener eller lynchmobbar, och väldigt få tårar. Men när tårarna väl kommer är de desto mer rörande”, skriver HeyUGuys i sin recension.

CineVue berättar att historien är som gjord för en tv-filmatisering, men att Jeff Nichols fokuserar på de små ögonblicken och kärleksförklaringarna som höjer den till något extra:

”Nichols och fotografen Adam Stone insisterar på att fånga verkligheten i parets liv: tegelstenarna och cementen, motoroljan och maten, gräset och landet.”

”Edgerton imponerar med sin träffsäkra skildring av maken; inte för en sekund svajar hans kärlek för sin fru och familj, även när andra föreslår enkla utvägar. Negga fångar dig med sin älskvärda prestation som kommer att sätta skådespelerskan (som hade en liten roll i ”12 Years A Slave”) på kartan”, skriver Hollywood Reporter.

MovieZines recension kommer inom kort.
| 17 maj 2016 16:15 |