Film

Skribent

Alexander Kardelo

21 mars 2018 | 17:30

Osäker framtid för flera Weinstein-filmer

Storfilmer med Benedict Cumberbatch, Robert de Niro och Nicole Kidman fortfarande i limbo.
The Weinstein Company har officiellt gått i konkurs, kunde vi läsa tidigare i veckan. Det innebär också en osäker framtid för flera av studions filmer, som lagts på hyllan efter att sexskandalen kring Harvey Weinstein blossade upp förra hösten. The Wrap berättar om åtta filmer och tre tv-serier som fortfarande är i limbo.

Bland filmerna finns bland annat "The Upside", den amerikanska remaken på franska feelgood-succén "En oväntad vänskap". Här spelas huvudrollerna av Bryan Cranston, Kevin Hart och Nicole Kidman.
 
Jag såg filmen vid dess smygpremiär på Torontos filmfestival redan i september, och måste säga att det är en ovanligt lyckad nyinspelning. Visserligen väldigt lik originalet, men även denna har hjärtat på rätta stället och riktigt fina skådespelare som ger nytt liv åt samma karaktärer. Filmen skulle gått upp på bio nu i mars, men tyvärr kommer premiären att dröja. Än så länge finns det inte ens en trailer.
 
 
"The Current War" är en annan film som debuterade i Toronto. Den var planerad för premiär kring jul, lagom till galasäsongen, men har plockats bort den också. Här spelar Benedict Cumberbatch, Michael Shannon och Nicholas Hoult huvudrollerna som tre vetenskapsmän - Edison, Westinghouse och Tesla - i början av den elektriska revolutionen.

Michael Moore håller på att spela in dokumentären "Fahrenheit 11/9", om dagen då Donald Trump blev vald till president. Armie Hammer och Dev Patel spelar huvudrollerna i verklighetsbaserade thrillern "Hotel Mumbai", köpt av The Weinstein Company våren 2016.

Andra filmer som ännu inte fått premiär är skräckisen "Polaroid" och det religiösa dramat "Maria Magdalena". Den senare släpptes i Storbritannien förra helgen och får svensk biopremiär på fredag, så Weinstein-affären verkar inte alltid påverka den internationella marknaden.
 
 
I andra fall har den desperata studion lyckats sälja vidare färdiga filmer eller rättigheter. "The War With Grandpa" med Robert de Niro och Uma Thurman har sålts tillbaka till filmens producenter för 2,5 miljoner dollar. Rättigheterna till remaken "The Six Billion Dollar Man", under utveckling med Mark Wahlberg i huvudrollen, är sålda till Warner Bros för strax över 7 miljoner dollar.

På tv-sidan valde Amazon att skrota en serie av David O. Russell, som skulle fått Julianne Moore och Robert de Niro i rollistan. En tredje säsong av skräckserien "Scream" är redan inspelad men står utan premiärdatum. Och Weinsteins ekonomiska problem har också stoppat realityserien "Project Runway".

Vi får förhoppningsvis höra mer om filmernas öden inom en snar framtid.
| 21 mars 2018 17:30 |