Film

Skribent

Mats Karlsson

14 juli 2011 | 20:01

Onödigt vetande om Harry Potter

Här är den kompletta listan över kostnader, intäkter, biobesökare och spellängd för samtliga "Harry Potter"-filmer.

Den första filmen om Harry Potter kom redan 2001 och en bättre start kunde inte filmbolaget Warner Brothers få. Man hade sannerligen hittat sin gås som lägger gyllene ägg, i visuell form av en ung trollkarl.

I nedanstående lista hittar du all "onödig" men kul och intressant fakta, såsom de ekonomiska intäkterna, produktionskostnader, de svenska biobesöken samt filmernas spellängd.

Dessutom kollar vi in på den avslutande filmen "Harry Potter och Dödsrelikerna: Del 2" hur den har presterat den första dagen, både i Sverige och i USA.

Men först kollar vi på kostnaderna för filmerna och även filmernas spellängd som ser ut så här (spellängden står inom parantes vid varje film).

Harry Potter och de vises sten (2 tim 32 min) - 125 miljoner dollar
Harry Potter och hemligheternas kammare (2 tim 41 min) - 100 miljoner dollar
Harry Potter och fången från Azkaban (2 tim 21 min) - 130 miljoner dollar
Harry Potter och den flammande bägaren ( 2 tim 37 min) - 150 miljoner dollar
Harry Potter och Fenixorden (2 tim 18 min) - 150 miljoner dollar
Harry Potter och halvblodsprinsen (2 tim 33 min) - 250 miljoner dollar
Harry Potter och Dödsrelikerna: Del 1 (2 tim 25 min) och Del 2 (2 tim 10 min) - 250 miljoner dollar

Den sammanlagda produktionskostnaden landar på 1 miljard och 155 miljoner dollar. Den totala spellängden blir 19 timmar och 37 minuter.

Trots de höga kostnaderna har man definitivt lyckats med sin satsning. Här kommer de internationella intäkterna för filmerna.

Harry Potter och de vises sten - 974 miljoner dollar
Harry Potter och hemligheternas kammare - 878 miljoner dollar
Harry Potter och fången från Azkaban - 795 miljoner dollar
Harry Potter och den flammande bägaren - 895 miljoner dollar
Harry Potter och Fenixorden - 938 miljoner dollar
Harry Potter och halvblodsprinsen - 933 miljoner dollar
Harry Potter och Dödsrelikerna: Del 1 - 955 miljoner dollar
Harry Potter och Dödsrelikerna: Del 2 (förköp i USA) - 32 miljoner dollar

Man kan knappt tro det är sant när man räknar samman intäkterna, men de totala intäkterna är ofattbara 6.4 miljarder dollar och drar vi bort kostnaderna blir resultatet 5 miljarder och 245 miljoner dollar och i reda svenska pengar blir det enligt dagens valutakurs 32 miljarder och 414 miljoner kronor. Men då ska man ha klart för sig att marknadsföringskostnaderna inte är inräknade i totalkostnaderna i den första stapeln.

Även om Sverige är ett litet land så har Harry Potter imponerande besökstatistik. Här är de antal besök varje film har genererat.

Harry Potter och de vises sten - 1.152.198 besökare
Harry Potter och hemligheternas kammare - 970 424 besökare
Harry Potter och fången från Azkaban - 871 343 besökare
Harry Potter och den flammande bägaren - 740 474 besökare
Harry Potter och Fenixorden - 742 302 besökare
Harry Potter och halvblodsprinsen - 751 858 besökare
Harry Potter och Dödsrelikerna: Del 1 - 720 020 besökare
Harry Potter och Dödsrelikerna: Del 2 - 110 977 besökare

Sammanlagt blir det fantastiska besökssiffran i Sverige 6. 059596 miljoner besökare.

Men då är inte resultaten för sista filmen helt klara, eftersom filmen inte har haft premiär i alla länder. Men igår onsdag hade "Harry Harry Potter och Dödsrelikerna: Del 2" premiär i Sverige och som siffran ovan skvallrar om kunde den inte ha fått en bättre start. Filmen sågs av helt otroliga 110 977 personer och det är den bästa premiärdagen för en film i Sverige.

I USA får inte filmen premiär förrän på fredag, men förköpen indikerar att den kommer öppna bra. Hela 32 miljoner dollar har de amerikanska biobesökarna köpt biljetter för och ingen annan film under 2011 har genererat bättre resultat. Filmen har redan presterat 38 procent bättre än "Harry Potter och Dödsrelikerna: Del 1".

Så här säger en talesman för Warner Brothers om den kolossalt magnifika öppningen:

- Efter ett decennium av Harry Potter-filmer är sista filmen verkligen en kulturell händelse. Vi är exalterade över att se en så bred publik ta till sig filmen. Det fantastiska resultatet är ett bevis på det otroliga arbete filmskaparna, skådespelarna och givetvis J.K. Rowling, lagt ned och som garanterar en plats i filmhistorien för filmserien många år framåt.

Man kan inte göra något annat än att lyfta på hatten för denna filmsatsning som har genererat så mycket underhållning till biobesökarna och så kolossalt mycket pengar till både J.K. Rowling och till filmbolaget Warner Brothers.  Lustigt nog satt jag i början av året och funderade på vilken av årets filmer som skulle den stora kassakon och kom då fram till tre titlar, "Pirates 4", "Transformers 3" och sista "Harry Potter". Men valde till slut och satsa mina aktier på Harry Potter och mycket tyder på att det kommer bli årets film, inkomstmässigt enligt rapporterna från Warner Bros och Box Office Mojo. Det som kvarstå att se om den lyckas rubba "Avatar" som innehar förstaplatsen med magnifika 2 miljarder och 782 miljoner dollar.

| 14 juli 2011 20:01 |