Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

26 juni 2017 | 17:30

Ondskans ursprung i "Twin Peaks: The Return" får äntligen en förklaring

"Det här är vattnet och det här är källan. Drick upp och stig ner. Hästen är ögonvitan och mörk inuti."
Vi får spendera stora delar av det åttonde avsnittet i något så sällsynt som en tillbakablick. Det är utan tvekan ett av de mörkaste och trippigaste resorna "Twin Peaks: The Return" tagit oss med på hittills. 
 
Det verkar som att vi får ta del av hur och när BOB hamnade på vår jord, men frågetecken kring jätten och vem han egentligen är väcks också under avsnitts gång. Vi tar en titt nedan och försöker bena ut vad det egentligen var vi fick se under tillbakablicken.
 
 
 
Det finns något poetiskt över att låta en provsprängning av Manhattan-projektets atombomber, en av mänsklighetens hemskaste uppfinningar, vara vad som öppnar dörren/portalen för något så ondskefullt som BOB och hans gelikar. Musiken som spelas under explosionen är Pendereckis “Threnody for the Victims of Hiroshima” - vilket känns ännu mer passande. Frågan vi borde ställa oss är kanske vilken ondska som smet in när bomberna släpptes över Hiroshima och Nagasaki...
 

Välkommen till jorden

 
En varelse som är skrämmande lik skuggmonstret från det första avsnittet (som dödar ungdomarna i glaslåda-rummet) spyr ut något som verkar bära BOB med sig in i vår värld.
 
 
Om vi zoomar in lite på bakgrunden ser vi att tillsammans med BOB färdas också ett stort antal ägg - som är slående lika det ägg vår "vingbeklädda grodinsekt" kryper fram ur 1956.
 
 
Nu stiger Woodsman in i handlingen. En varelse som till en början skrämmer livet ur folk i sin sökan efter eld (till sin cigarett?). Därefter letar han upp en radiostation och krossar bokstavligen huvudet på det stackars kvällsteamet.
 
"Det här är vattnet och det här är källan. Drick upp och stig ner. Hästen är ögonvitan och mörk inuti."
 
Alla som lyssnar faller i någon form av sömn. Själva frasen i sig påminner mig lite om Evil Coopers fras i telefonsamtalet från fängelset, ni vet, den om kossan som hoppade över månen...
 
 
Under en av de allra äckligaste scenerna hittills, får vi följa den bevingade grodinsektens resa in genom fönstret (på samma sätt som BOB tog sig in till Laura i "Fire Walk with Me") för att sedan krypa in i den sovande flickans mun.
 
Om det här faktiskt är BOB som kryper fram, i sin nyfödda form, eller om det är något annat ont väsen som bara följde med honom in i den nyöppnade världen är det ännu ingen som vet. Personligen tror jag att BOB-klotet är något annat än de medföljande äggen - men det återstår att se.
 
En mindre teori som börjat cirkulera är att flickan i själva verket är Sarah Palmer, Laura Palmers mamma. Men det finns i nuläget inte särskilt mycket som stödjer den teorin, men det kan såklart vara värt att ha i bakhuvudet (tillsammans med grodinsekten).
 

Vem är egentligen jätten?

 
 
Om BOB och skuggmonstret står för den obeskrivliga ondskan som släpptes lös så verkar det i alla fall på ytan som om jätten och (enligt eftertexterna) Senorita Dido står för de goda krafterna.
 
I originalserien "Twin Peaks" stod det antigen "Giant" eller "The Giant" i eftertexterna när skådespelaren bakom "jätten" (Carel Struycken) var med i ett avsnitt. Både efter det första avsnittet av "Twin Peaks: The Return" och nu efter det åttonde så har det däremot stått att Carel Struycken spelar en karaktär vid namn "????????", inte Giant/The Giant.
 
Frågan alla dessa frågetecken väcker är givetvis vem jätten egentligen är? Eftet att larmet går i hans och Senorita Didos "bostad" får vi följa med honom upp i biorummet (!?), där kan han följa alla händelser i realtid och ser då hur BOB är påväg mot jorden. 
 
 
Efter att han börjat sväva och lyckats producera fram ett klot med Laura Palmers leende ansikte inuti så dyker Senorita Dido upp och skickar iväg det mot jorden.
 
Betyder det här att Laura Palmer placerats på jorden av jätten och Senorita Dido, som en motvikt till BOB:s ondska? Varelser utanför vår värld verkar inte lyda under samma regler kring tid och rum då Laura Palmer inte ens var påtänkt under vare sig 40 eller 50-talet. Jättens råd till Agent Cooper har också handlat om saker han ska hålla utkik för i framtiden. Jag gissar att jättens egentliga namn kommer att avslöjas längre fram - vi får helt enkelt vänta och se. 
 
Tror du att vi kommer att få reda på vem jätten egentligen är? Och var det BOB:s ankomst till jorden vi fick se?
| 26 juni 2017 17:30 |