Film

Skribent

Alexander Kardelo

24 mars 2023 | 21:00

Då kommer omtalade skräckfilmen ”Pearl” till Sverige

Mia Goth briljerar i en obehaglig roll i prequel-historien till Ti West-slashern "X". Att filmen aldrig fick svensk biopremiär är en skandal.
Många anser att Mia Goth blev blåst på sin Oscarsnominering för en av 2022 års bästa skräckfilmer. Nej, inte för rollen (rollerna) i ”X”, utan för den i prequeln ”Pearl”.
 
När regissören Ti West spelade in slasherfilmen ”X”, om ett filmteam som filmar p-rulle i gamlingars lada under 1970-talet och blir brutalt mördade, kom han även på idén att göra en prequel. Två filmer spelades in samtidigt, och både ”X” och ”Pearl” släpptes inom loppet av några månader. I USA, åtminstone.
 
Även om ”X” fick svensk biopremiär förra våren så fick vi av okänd anledning aldrig se ”Pearl” på vita duken. Trots att filmen blivit omtalad för en stark prestation - Goth spelar ung bondtös som tappar förståndet i början av 1900-talet - och hyllad av självaste Martin Scorsese.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Nu dröjer det iallafall inte länge innan denna starkt obehagliga thriller, späckad med våld och mörk humor, når även svensk publik. ”Pearl” står nu listad på CDON för bluray-premiär den 19 juni.
 
 
Sannolikt släpps den även som hyr- och köpfilm på digitala tjänster i juni. Håll utkik!
| 24 mars 2023 21:00 |