Film

Skribent

Alexander Kardelo

19 augusti 2012 | 11:01

Ola Rapace blir filmkommissarie

Det finns bara ett sätt att stoppa honom: i DVD-spelaren!

"Inte flera mord", vill man utbrista. Det känns som "Farliga drömmar" när "Tragedi på en lantkyrkogård" inträffar och man kan vara säker på att "Mördaren ljuger inte ensam".

Okej, jag har dragit den obligatoriska djupa sucken inför nyheten om ännu fler massproducerade deckare. Ola Rapace ska spela kommissarie Wijk i en rad TV-thrillers som dyker upp på TV4 lagom till en slö söndagskväll nästa år.

Inspelningarna pågår nu i Nora, som förvandlats till 1950-talssamhället Skoga, och på plats finns också Linus Wahlgren (som professorn Einar Bure), Tuva Novotny (som den unga litteraturvetaren Puck) och Stina Ekblad. Alla sex filmerna bygger på Maria Langs böcker, skrivna på 50-talet.

- Det är ett jättekul projekt! Det känns fräscht med 50-tals-deckare med lite "Mad Men"-ram fast med ett mer svenskt, feministisk tema i botten, säger Novotny till TT Spektra.

Så beskriver TV4 projektet i ett pressmeddelande:

I centrum för Maria Langs deckarhistorier står den gåtfulle och snygge kriminalkommissarien Christer Wijk, som spelas av Bond-aktuelle Ola Rapace. Christer söker sändigt efter den rätta men vill egentligen inte stadga sig. Tuva Novotny gestaltar den frispråkiga och charmiga litteraturstudenten Puck som har stor aptit på livet - och inte sällan väljer lusten framför plikten. Linus Wahlgren spelar Einar Bure, blivande fästman till Puck, tillika barndomsvän med Christer. Einar är en snygg akademiker med såväl intellekt som humor som ger Puck den trygghet och bestående kärlek hon behöver.

Filmerna i Maria Lang-serien:

Mördaren ljuger inte ensam (på bio våren 2013)

Inte flera mord (på DVD under 2013)

Rosor, kyssar och döden (på DVD under 2013)

Tragedi på en lantkyrkogård (på DVD under 2013)

Kung Liljekonvalje av dungen (på DVD under 2013)

Farliga drömmar (på DVD under 2013)

| 19 augusti 2012 11:01 |