Serie

Skribent

Henrietta J:son Eskelin

25 april 2017 | 09:00

Nya filmer och serier på HBO Nordic i maj

"Twin Peaks" återvänder med nya avsnitt efter 25 år och Robert De Niro gestaltar finansmannen Bernie Madoff i "Wizard of Lies", vars lögner drog igång finanskrisen 2008. Detta och mycket mer kommer till HBO Nordic i maj.
Maj månad brukar innebära uppbyggnaden inför sommaren för det mesta och sommardäcken ska på, deklarationen ska in och vinterpälsen av. Men när stora delar av landet istället får snöblandat regn medan andra snörvlar i snålblåsten är det en sak som är säker: maj kan bli perfekt för att sitta inne och glo på tv.
 
Här listar vi de nya serier, filmer och dokumentärer som landar på HBO Nordic i maj. Till exempel återvänder serien "Twin Peaks" efter tjugofem års uppehåll och Robert De Niro gör sin första roll hos HBO som finanskrisens Bernie Madoff i "The Wizard of Lies", ihop med Michelle Pfeiffer. Vad ser du fram emot den här månaden?
 

"Outlander" (säsong 1 och 2) - 1 maj

 
 
Inför den tredje säsongen som släpps senare i år blir de tidigare avsnitten tillgängliga. Serien handlar om den gifta sjuksköterskan Claire som egentligen lever under Andra Världskriget, men som kastas tillbaka till år 1743 där hon blir kär i en romantisk, skotsk krigare och hennes hjärta slits mellan de två. Inför säsong 3 står vi på randen till ett krig och ett giftermål som kanske inte är den bästa idén.
 

"Aftermath" (säsong 1) - 1 maj

 
 
Serien lades ner efter bara en säsong, men för den som är nyfiken landar nu förra årets överlevnadsserie på streamingtjänsten. Familjen Copeland lever i tider av naturkatastrofer och mänsklighetens undergång. Tillsammans måste de överleva under en lång färd kantad av oväder, opålitliga människor och omänskliga demoner.
 
Medan "Aftermath" bjuder på helt otroliga och absurda händelser, hade den behövt jobba på att fördjupa karaktärerna, vilket kan vara varför den inte fick fortsätta.
 

"Warning: This Drug May Kill You" - 2 maj

 
 
Kanske är dokumentärer mer din kopp te. Här granskas fyra familjers liv där ett opioidberoende har utvecklats efter användandet av vanliga receptbelagda mediciner som är snarlika heroin. Det är alltid ett gott tecken när en serie har visats på Tribeca Film Festival.
 

"Chris Gethard: Career Suicide" (komedispecial) - 7 maj

 
 
I femton år har Chris Gethard ägnat sig åt komedi på olika sätt: han har sin egen talkshow och podcast samt spelat i flera komedifilmer, till exempel "Don't Think Twice". Nu släpps hans ståuppspecial, producerad av Judd Apatow, där han helt öppet och ärligt skämtar sig igenom sin personliga livsberättelse full med ångest, depression, alkolism, självmordsförsök och annat "upplyftande". Den ljusa sidan är att han idag befinner sig där han är.
 

 "Mommy Dead and Dearest" - 16 maj

 
 
Det här är den sanna berättelsen om ett mycket oväntat mord. Dee Dee Blanchard tog hand om sin rullstolsbundna dotter Gypsy Rose i en småstad i Wisconsin, när mamman en dag hittades död och dottern var försvunnen. Utredarna kunde så småning om ta fast Gypsy Rose själv efter att hon postat ett avslöjande på Facebook: "that bitch is dead". Dokumentären möter dottern i fängelset och djupdyker i det kontroversiella psykologiska tillståndet "Münchhausen by proxy".
 

"1993" (säsong 2) - 17 maj

 
 
Lite likt "House of Cards", som för övrigt också återvänder i maj, är detta en serie om politik, korruption och makt. Den första säsongen, kallad "1992", etablerade många olika karaktärer och deras öden, som nu följs upp. Leo drömmer om en ny politisk rörelse, men har både sitt rykte och en dödsdom att ta itu med först. Pietro, som gjorde en klassresa när han blev posterchild för ett politiskt parti, är nu på väg att förlora allt. Tv-reportern Veronica uppnådde sina mål, men till vilket pris? Luca vill hellre bekämpa makten än ro åt sig den. AIDS-tillståndet försämras och hans relationer strular. Alla slåss med sina öden medan 1993 är sista chansen att etablera den andra republiken i Italien.
 

"12 Monkeys" (säsong 3) - 20-22 maj

 
 
I den nya säsongen utlovas det tidsresande både in i resenärernas framtid och längre bak än de någonsin åkt, vilket får känslomässiga konsekvenser för både de goda och de onda. Medan den första säsongen först och främst etablerade hur tidsresandet fungerade i den här världen, utvecklade säsong 2 mytologin inuti deras universum. Nu verkar det vara dags att dyka djupare i karaktärernas inre.
 
De första fyra avsnitten släpps den 20 maj och resterande tre den 22 maj.
 

"The Wizard of Lies" - 21 maj

 
 
 När finanskrisen bröt ut 2008 var finansmannen Bernie Madoffs namn överallt i media, efter att han hade avslöjats med att ha iscensatt ett av de största ekonomiska bedrägerierna i amerikansk historia. Hans fru Ruth hade ingen aning om vad som pågick medan hennes man lämnade miljontals människors ekonomier i ruiner.
 
Filmen skildrar Bernies lögner och svek som placerade frun och sonen i ett oönskat strålkastarljus. Inga mindre än Robert De Niro och Michelle Pfeiffer spelar herr och fru Madoff.
 

"Twin Peaks" (säsong 3) - 22 maj

 
 
En av tidernas mest unika tv-serier är tillbaka efter tjugofem år. I de första två säsongerna följde vi Agent Coopers utredning av mordet på tonårstjejen Laura Palmer i småstaden Twin Peaks. Den liknar dock ingen annan mordserie när David Lynch ligger bakom. Han är återigen bakom regin i 18 nya avsnitt som tar vid tjugofem år senare med välbekanta ansikten såväl som nya i rollerna.
 
De första två avsnitten släpps den 22 maj och därefter kommer ett nytt avsnitt i veckan.
 

"Casual" (säsong 3) - 24 maj

 
 
Syskon-komedin fortsätter. I "Casual" har den frånskilda och lite osäkra Valerie och hennes tonårsdotter flyttat ihop med brorsan Alex efter Valeries skilsmässa. De försöker båda att navigera och vägleda varandra genom dejtinglivet. Efter Charles död och Valeries flytt kommer säsong 3 att fokusera på hur de anpassar sig till sin nya vardag och om de lyckas undvika att falla tillbaka i ett medberoende av varandra. 
 
Vad ska du se på HBO Nordic den här månaden?
| 25 april 2017 09:00 |