Serie

Skribent

MovieZine

26 april 2023 | 12:30

Nytt på HBO Max! "Mrs. Davis" kan bli en av vårens mest skruvade serier

Betty Gilpin spelar nunnan som tar sig an AI i en hyllad, genreöverskridande sci-fi-serie från mannen bakom "Lost" och "Watchmen".
Vad sägs om denna hisspitch? En nunna ger sig ut på ett världsomspännande äventyr för att förgöra Mrs. Davis, en mäktig artificiell intelligens. Så kan man kort summera handlingen i serien "Mrs. Davis" som har alla ingredienser för att verkligen sticka ut i streamingdjungeln.
 
Bakom serien står Damon Lindelof ("Lost", "Watchmen") och huvudrollen spelas av Betty Gilpin från "GLOW". Kul detalj: manusförfattarna utvecklade en egen AI-algoritm som hjälpte dem att komma på titlar till de olika avsnitten. Som exempelvis "Great Gatsby 2001: A Space Odyssey" som avsnitt 7 fick heta.
 
- Den betedde sig precis som vi trodde, helt i linje med våra känslor inför AI. Det är kul när de är så korkade och gör bort sig. Det är gulligt att se en baby försöka prata och bygga meningar. Men skrämmande om en tvååring läser ordboken helt perfekt, säger en av manusförfattarna till Hollywood Reporter.
 
 

"Gasen i botten har aldrig varit en bättre beskrivning"

 
Drama, komedi, science fiction och äventyr möter ett högaktuellt tema i en episk blandning som fått kritiker att jubla. MovieZines tv-redaktör Jonatan Blomberg kommenterar:
 
- På mindre än femton minuter har du redan hunnit se tempelriddarnunnor hugga av mängder av huvuden i Frankrike under 1700-talet, en raket skjutas upp från en skeppsbruten vetenskapsman i nutid och ett gäng hobbytrollkarlar som försökt lura någon att han varit med om en bilolycka med sitt vänsterprassel. Gasen i botten har aldrig varit en bättre beskrivning än för inledningen av ”Mrs. Davis”, som för övrigt alltså är en tv-serie om en nunnas hämnd mot en artificiell intelligens-robot som sägs ha räddat världen.
 
"Komplett bonkers och en frisk fläkt" skriver BGR.com i sin recension. "Serien tar sig aldrig för seriöst".
 
"Det är en modig och högljudd serie med stora idéer, och en del rätt häftiga miljöer (...) Fascinerande om vetenskap och tro och huvuden som exploderar", tycker Consequence. "Galet påhittigt actionäventyr som du inte kan återberätta", kan man läsa hos The Age. "Kul men frustrerande" menar en något mer kritisk The Guardian-recensent.
 
Förra veckan premiärvisades serien på amerikanska Peacock. Men svenska tittare behöver inte vänta länge. "Mrs. Davis" har just anlänt på HBO Max, där de första fyra avsnitten (av totalt åtta) finns att streama.
| 26 april 2023 12:30 |