Skribent

Daniel Feldt

10 mars 2010 | 10:24

Nytt nätverk ska ge röst åt kulturskapare

Åtta av tio svenskar tycker att upphovsrätten ska gälla även på internet och många är villiga att betala för kultur på nätet, visar en ny undersökning. Nu måste bredbandsbolagen sluta ducka om fildelningen, skriver företrädare för det nya nätverket Kulturskaparna. Men problemet är inte att bredbandsbolagen duckar för fildelningen. Problemet är alla de olika distributionsfönster som existerar för bland annat filmer.

Idag lanseras nätverket Kulturskaparna och består av 25 organisationer där författare, konstnärer och musikskapare representeras. Nätverket meddelar att deras syfte är att ge kulturskapare en gemensam röst i upphovsrätts- och fildelningsdebatten.

Kulturskaparna lanserar sig med en debattartikel i SvD. De skriver att de genomfört en undersökning där 1000 personer tillfrågats om de tycker att skapare av text, bild och musik borde få betalt för användandet av deras material på nätet. 81% tyckte det, vilket inte är så konstigt. Det är inte mer än rätt, dock kändes frågan väldigt ledande.  

Men frågan är inte om vi är villiga att betala för oss, det är de flesta villiga att göra. Frågan är hur mycket vi är villiga att betala.

Som exempel kan vi titta på Henrik Ismarkers undersökning kring priser på e-böcker. Här är priserna på flertalet e-böckerna det dubbla mot en fysisk bok.

Tar vi oss en snabb titt på hur det ser ut på filmmarknaden så kostar en lagligt nedladdad film, t ex "Jarhead", 99 kronor hos Film2home. Men du kan köpa den på fysisk DVD från OnOff eller Ginza för 44 respektive 49 kronor. Den lagligt nedladdade versionen kan dessutom inte spelas upp på Mac eller Linux-datorer.

Vad skulle du välja mellan dessa två alternativ? Då har vi inte ens nämnt det tredje alternativet: illegal fildelning.

Problemet är inte att bredbandsbolagen måste sluta ducka om fildelningen. Problemet är pris, tillgänglighet och kvalitét. Kulturskaparna borde istället titta närmare på distributionsfönsterproblematiken vilket är det absolut största hindret för riktigt bra filmtjänster på nätet.

En film som kommer ut på marknaden ska ta till hänsyn till följande fönster: Bio, köp-DVD, hyr-DVD, TV, streaming (VOD) och nedladdning. Det är löjligt!

Jag tror att alla vill betala för film över internet om man kan få se den film man vill se, när man vill och i ett format som gör att man kan spela upp den var som helst. I dagsläget är det helt omöjligt.

Det är dags att sluta se The Pirate Bay och liknande tjänster som pirater och istället se dem som konkurrenter som levererar ett stort utbud som fungerar för alla plattformar. Skapa en tjänst som är bättre, smidigare och med större utbud så kommer kunderna. Det borde vara fokuset för nätverket Kulturskaparna.

Åtminstone borde de pressa filmbolagen att arbeta om de olika distributionsfönster som existerar så aktörer som Film2home, Headweb och SF Anytime har en ärlig chans att konkurrera om kunderna. Det vore ett stort steg framåt.

Läs hela debattartikeln från Kulturskaparna hos SvD.

| 10 mars 2010 10:24 |