Film

Skribent

Tobias Andersson

17 december 2022 | 14:15

Nytt Cameron-projekt ger oss svaret: Jack skulle ha dött i "Titanic"

En gång för alla: Jack skulle ha dött i ”Titanic”. Det är nu vetenskapligt bevisat, påstår James Cameron.
James Cameron är i hög grad trött på debatten huruvida Leonardo DiCaprios karaktär Jack kunde ha överlevt där ute på Atlanten. Nu, hela 25 år senare, har den Oscarsbelönade regissören satt ner foten och påvisat att Jack visst skulle ha dött.
 
Under sin pressturné (för att promota ”Avatar: The Way of Water”) berättar Cameron att han tillsammans med forskare har gjort ett vetenskapligt experiment där resultatet ger prov på att Jack aldrig skulle ha överlevt. Experimentet har filmats och blir en dokumentär hos National Geographic i februari 2023.
 
– Vi har gjort en rättsmedicinsk analys med en hypotermiexpert som återgav flotten från filmen och vi kommer göra en liten specialgrej om det som kommer ut i februari, sa James Cameron till Toronto Sun.
 
Så, det fanns kanske ändå inte någon möjlighet för Jack (Leonardo DiCaprio) att dela plats med Rose (Kate Winslet) på vrakdelarna. Åtminstone om vi ska tro James Cameron, som fortsatte att berätta om experimentet.
 
– Vi gjorde så att vi tog två stuntpersoner som har samma kroppsmassa som Kate och Leo, sedan satte vi sensorer både på och inne i dem för att sedan lägga dem i isvatten. Genom en mängd olika metoder testade vi oss fram för att se om de kunde ha överlevt. Svaret blev att bara en av dem kunde ha överlevt.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
Livets stora gåta, hade Jack kunnat dela flotte med Rose?
 
 
Cameron håller tummarna att dokumentären som visar experimentet blir spiken i kistan för debatten.
 
– Kanske…kanske…efter 25 år kommer jag inte behöva ta itu med det här längre.
 
Hans vetenskapliga projekt kommer att visas hos National Geographic lagom till Alla hjärtans dag, samtidigt släpps en nyutgåva av ”Titanic” i 4K på amerikanska biografer.
 
Vad tror du, hade Jack kunnat överlevt?
| 17 december 2022 14:15 |