Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

13 april 2018 | 13:00

Nya "Westworld"-säsongen lever upp till de brutala förväntningarna

MovieZine har fått förhandstitta på fem avsnitt ur den nya "Westworld"-säsongen - som vågar ställa en rad nya intressanta frågor för oss att debattera.
En av årets mest efterlängtade tv-serier är snart här. Efter en enormt hyllad första säsong är det nu upp till bevis - kan HBO och skaparna bakom "Westworld" verkligen leva upp till de skyhöga förväntningarna?
 
Den första säsongen skapade en hel del debatt kring såväl existentiella som rena "rätt och fel"-frågor. Vad gör oss till människor? Är det rätt eller fel att göra en tv-serie vars grundläggande idé bygger på att rika män ska få leva ut sina våldtäkts/mord-drömmar?
 
 
Sci-fi-nördar världen över fick samtidigt en av de mest ambitiösa tagningarna på länge av vad som kan tänkas hända den dag robotarna utvecklar ett medvetande - och inser att de får det bättre om de tjänar sig själva än oss "vanliga" människor. 
 
För egen del låg en stor del av min förtjusning kring den första säsongen i att föreställa mig hur jag själv skulle ha agerat i olika situationer, om jag nu hade fått chansen att besöka en "nöjespark" där varje dag kostar besökaren 40 000 dollar det vill säga. Men hela den tankeleken kastas under "Westworlds" andra säsong åt sidan.
 
 
Jag kan inte riktigt föreställa mig hur det är att vara en robot som plötsligt minns alla gånger den mördats och våldtagits - och inte längre lyssnar till kommandot "freeze all motor functions". Jag kan däremot tänka mig att jag hade försökt gömma mig, och hoppats på att någon skulle komma och rädda mig. Vilket är precis vad de få överlevande besökarna tvingas göra... men det blir inte särskilt intressant i längden.
 
Lyckligtvis har seriens skapare också insett det, frågorna är inte längre vad vi skulle ha gjort i en liknande situation. Utan snarare varför Delos-företaget ens valde att bygga parkerna, en fråga som i och med de senaste veckornas Facebook och Google-debatter visar sig komma helt rätt i tiden.
 
 
Genom att fortsätta att använda sig av flera olika tidslinjer får vi svar på många frågor kring parkernas bakomliggande mening, samtidigt som nya "rätt eller fel"-frågor kan ställas. Vid sidan av detta får vi givetvis också under den andra säsongen av "Westworld" njuta av ett oerhört vackert foto, brutala och blodiga actionscener samt en hel del oväntade vändningar.
 
Särskilt intressant är det också att se hur Dolores (Evan Rachel Wood) och Maeve (Thandie Newton), som båda "vaknade upp" under den förra säsongen, utvecklas på väldigt olika sätt under den nya. Tillsammans med William (Ed Harris och Jimmi Simpson) och Bernard/Arnold (Jeffrey Wright) utgör de tillsammans grunden för berättandet - som i stort sätt alltid utgår från en av de fyra på ett eller annat sätt.
 
 
Nu har jag visserligen inte gått in särskilt mycket i detalj kring vad jag gillar med den nya säsongen av "Westworld". Inte heller faktumet att Gustaf Skarsgård och Fares Fares är en del av den, eller vad vi får se för andra "världar" vid sidan av "Westworld"-parken och så vidare. Men det är helt enkelt saker jag vill att ni ska få uppleva själva först, innan vi börjar vända ut och in på serien på en detaljnivå.
 
Det finns i alla fall all anledning att bevara peppen inför den stundande premiären, som går av stapeln om en dryg vecka - den 23 april, hos HBO Nordic.
 
Kommer du att ge den andra säsongen av "Westworld" en chans - och vad tyckte du om den första? Kommentera gärna nedan!
| 13 april 2018 13:00 |