Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

11 juni 2022 | 15:00

10 nya tv-serier vi ser fram emot i sommar

Skräck i "Resident Evil", spänning i "Black Bird" eller påkostad fantasy i "House of the Dragon" och "The Sandman"... sommaren bjuder på något för alla!
Sommarlovet har dragit igång för barnen och många av oss vuxna har antingen precis påbörjat eller är mitt uppe i nedräkningen till sommarsemestern. Det betyder förhoppningsvis även lite extra tid för sköna och lagom varma kvällar för tv-tittande. Och det finns givetvis mängder av tv-serier att hålla koll på under sommaren för den som är riktigt tv-intresserad.
 
Men med tanke på att ungarnas sommarlov brukar sträcka sig över 10 veckor, så har jag bestämt mig för att begränsa listan här nere till endast 10 riktigt lovande produktioner, som man kan spendera sommaren med. Listan kommer även att begränsas till helt nya tv-serier, så förvänta dig inte några återvändande titlar i stil med "Stranger Things", "Westworld", "Atlanta" eller "Better Call Saul" - även fast jag personligen givetvis kommer att följa dessa titlar också.
 
Hojta gärna i kommentarerna med vilka titlar du själv ser fram emot att få följa under sommaren! 
 

”Ms. Marvel” - 8 juni (Disney+)

 
 
En av Marvels mest annorlunda serier hittills följer den unga men blivande superhjälten Kamala Khan, ett superstort fan av "Captain Marvel" som upptäcker att hennes egen familj bär på en superhemlighet. Det som får just den här originstoryn för "Ms. Marvel" att stå ut ur mängden av andra Marvel-serier, är faktumet att man verkligen har ofamnat actionkomedi-genren fullt ut. Det blir med andra ord både charmigt, roligt och en hel del superhjälteaction i en och samma produktion.
 

"Loot" - 24 juni (Apple TV+)

 
 
Skaparna bakom Prime Video-doldisen "Forever", som även den hade Maya Rudolph i huvudrollen, är tillbaka med ännu en dramakomedi. I "Loot" så får vi följa Rudolph i rollen som Molly, vars svinrike make sedan 20 år tillbaka blir påkommen med en affär - vilket leder till att paret väljer att skilja sig. Plötsligt är Molly, med sina 87 miljarder dollar från skilsmässan, en av USA:s rikaste kvinnor... vilket däremot inte betyder att hon är särskilt lycklig.
 

”The Terminal List” - 1 juli (Prime Video)

 
 
Den charmige lustigkurren Chris Pratt har passat in som handen i handsken i sina megapåkostade "Jurassic World"-filmer och Marvel-filmer under de senaste 10 årens tid och givetvis även som Andy Dwyer i "Parks and Recreation" i över 100 avsnitt innan dess. Men under sommaren kommer vi faktiskt att få hela åtta avsnitt av renodlad, påkostad och seriös action, när Pratt axlar rollen som en extremt hård och skitförbannad Navy SEAL i konspirations-serien "The Terminal List".
 

”Black Bird” - 8 juli (Apple TV+)

 
 
Dennis Lehane, författaren bakom "Mystic River", "Shutter Island" och "Gone Baby Gone", släpper under sommaren sin första Apple Original-serie. Handlingen kretsar kring Jimmy Keene (Taron Egerton) som döms till 10 års fängelse, men erbjuds en chans att släppas fri - om han kan lyckas få en misstänkt seriemördare att erkänna sina brott. Det "enda" Jimmy behöver göra är att flytta in på ett mentalsjukhus för några av landets värsta skurkar... och bli tillräckligt bra vän med den påstådda seriemördaren först.
 

”Resident Evil” - 14 juli (Netflix)

 
 
Vi har visserligen redan fått typ ett dussintal olika adaptioner av de populära "Resident Evil"-spelen genom åren. Men hittills har nog ingenting skrämt mig lika mycket som spelen gjorde, när man var alldeles för ung och spelade igenom allt för första gången. Netflix egna tv-adaption ser däremot onekligen ut att vara något intressant på spåren här!
 

”Under the Banner of Heaven” - 27 juli (Disney+)

 
 
En av vårens mest hyllade miniserier borta i USA letar sig äntligen över till Sverige. Den verklighetsbaserade berättelsen om ett hemskt mordfall, testar polisutredarens (spelad av Andrew Garfield) hela världssyn - eftersom han själv och hans familj är en medlemmar i samma mormonkyrka som både offren och den misstänka förövaren. Tänk er förra årets "Mare of Easttown" från HBO, fast med ett religiöst lager ovanpå allt i utredningen.
 

”Surface” - 29 juli (Apple TV+)

 
 
Den alltid lika fantastiska Gugu Mbatha-Raw axlar huvudrollen som en kvinna som överlevt ett misstänkt självmordsförsök, men samtidigt drabbats av en hjärnskada som lett till extrem minnesförslust. Hon är plötsligt fast i ett liv med en make och vänner hon inte känner, där hon inte vet om det hon får berättat för sig om sig själv verkligen stämmer. Med tanke på hur hög nivå Apples andra originalserier har hållit tidigare under året, så bör denna definitivt ges en chans.
 

”The Sandman” - 5 augusti (Netflix)

 
 
Neil Gaimans egen adaption av hans hyllade grafiska romaner om "The Sandman" har äntligen blivit en påkostad verklighet hos Netflix. Efter vad som känns som mängder av år i utveckling, så kommer den krångliga (att förklara) och ambitiösa fantasyserien förhoppningsvis bli en populär succé... så vi inte riskerar att få se ännu ett efterlängtat och påkostat projekt nedlagt efter bara en säsong.
 

”She-Hulk: Attorney at Law” - 17 augusti (Disney+)

 
 
Tatiana Maslany kliver in i Marvels universum av filmer och tv-serier i "She-Hulk: Attorney at Law", en serie som även kommer inkludera Mark Ruffalo som Hulken och Tim Roth som Abomination... och man verkar dessutom fortsätta att omfamna actionkomedi-genren. Det här är med andra ord en titel som kommer att dominera sociala medier under den sista delen av sommaren.
 

”House of the Dragon” - 22 augusti (HBO Max)

 
 
Prequelserien till "Game of Thrones" är slutligen här. Och den här gången bygger handlingen dessutom på två böcker som herr George R. R. Martin redan har skrivit klart... så det finns all anledning att hoppas på att HBO har ställt in siktet med "House of the Dragon" som en av deras mest ambitiösa serier hittills. Oavsett vad fansen tyckte om handlingen i de sista säsongerna av "Game of Thrones", så kan väl ingen säga något ont om hur snyggt och detaljerat hantverket bakom allt förutom manuset var? Om man bara får ordning på den "lilla" detaljen nu så kan det här bli hur bra som helst.
 
Star Wars-serien "Andor" (31 augusti) och "Sagan om ringen: Maktens ringar" (2 september) kommer jag att räkna till höstens premiärer sedan och finns därför inte med på denna lista. Men det är givetvis helt galet att vi kommer kunna följa dessa två titlar samtidigt som "House of the Dragon" och "She-Hulk" under början av hösten sedan...
 

Läs också: 5 säsonger av "Sagan om ringen: Maktens ringar" har redan planerats klart

 
Vilka tv-serier ser du fram emot att spendera sommaren med? Kommentera gärna nedan!
| 11 juni 2022 15:00 |