Serie

Skribent

Patrik Jonsson

7 februari 2017 | 18:00

Nya superhjälteserien ”Legion” imponerar stort

Patrik Jonsson har inför den stundande tv-premiären av Marvels "Legion" spanat in de tre första avsnitten.
Till att börja med kanske jag inte borde kalla "Legion" för en "superhjälteserie" då den mer handlar om människor med sådana där speciella förmågor? Förmodligen, men den ligger dock i ungefär samma universum som superhjälte-produktioner i allmänhet, så just därför gjorde jag det lite enkelt för mig, hoppas ni förstår.

Innan jag börjar dissekera avsnitten tänkte jag dra lite kort om själva handlingen, för er som ännu inte vet vad denna serie kretsar kring.

"Legion" kretsar kring David Heller (Dan Stevens), en kille (mutant) som sedan tonåren lidit av psykisk ohälsa. Hans störningar har gjort att han under den större delen av sitt liv åkt in och ut från olika psykiatriska kliniker. Efter ett udda möte med en annan mystisk patient ställs han dock inför möjligheten att de röster han hör och de syner han ser faktiskt kan vara verkliga. 

Huvudpersonen David "Legion" Heller är för övrigt son till X-Men-karaktären Charles Xavier. Med detta sagt kommer alltså serien att ha vissa band till "X-Men"-filmerna. 

Ni som vid det här laget känner mig rätt så hyggligt vet nog att jag i vanliga fall inte brukar vara så mycket för det här med superhjältar. Visst finns undantag, men i det stora hela är jag rätt mätt och belåten på genren. Nu kan jag dock gladeligen förtälja att just "Legion" tillhör dessa rara undantag. Jag blir faktiskt rätt imponerad av starten av denna säsong, fortsätter serien leverera på denna nivå kan detta bli något alldeles speciellt. 



Här nedan följer några punkter jag speciellt vill lyfta fram:

1. Skådespelarna


"Legion" är en mycket välspelad produktion. Att döma av de tre första avsnitten ligger definitivt skådespelarinsatserna på en mycket högre nivå än de mer sedvanliga superhjälteserierna som "Agents of S.H.I.E.L.D.", "Supergirl" och "Arrow". 

Jag hittar egentligen inte ett enda svagt kort här, främst vill jag dock lyfta fram Dan Stevens i rollen som David Heller. Utan att egentligen veta allt för mycket av bakgrundshistorien kring själva karaktären, känns ändå Stevens som klippt och skuren. Han uppfattas oerhört bekväm i rollen och gör därmed en alldeles lysande insats.



2. Specialeffekterna


Förutom att vara riktigt välspelad är "Legion" dessutom en förbaskat snygg produktion överhuvudtaget. Här snackar jag inte minst om dess effekter där man verkligen inte har snålat med budgeten. Ni som uppskattar looken och effekterna i serier som Netflix "Daredevil" och "Luke Cage" kommer nog inte att bli besvikna, tvärtom, jag anser "Legion" vara många strån vassare.

Sedan är effekterna inte endast välgjorda, de känns även genomtänkta och lider liksom inte av någon slags överanvändning. Det blir aldrig så där "skrikigt" och "plottrigt" som det lätt kan bli. De upplevs mer återhållsamma och meningsfulla vilket jag tycker är en riktigt frisk fläkt för den här typen av serie. Ska även passa på att plussa fotot här, egensinnigt, vågat och framförallt magiskt.

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

3. Manuset


Att jag skulle få lägga själva manuset till pluskontot kanske inte föll ned som någon bomb? Jag menar då en kille som Noah Hawley ("Fargo") både skapat och skrivit borde väl resultatet ändå bli hyfsat? Det stämmer och jag kan tillägga att det är mer än hyfsat.

"Legion" är en sådan där serie som gör att du fastnar ganska omedelbart och då ett avsnitt väl är slut hungrar du genast efter mer. Sådana upplevelser har vi manusförfattare mycket att tacka för, i detta fall just Hawley. Sedan tycker jag även presentationen av seriens karaktärer flyter på riktigt bra, det blir liksom aldrig för många och för mycket på en gång. 



4. Seriösiteten


Eller kanske jag ska säga det mer vuxna stuket, den allvarsamma framtoningen? Jag hoppas ni förstår vad jag menar. Med detta sagt menar jag nu inte att "Legion" är grå, fantasilös och händelsefattig, tvärtom, men det ligger liksom en slags allvarligare ton över det hela. Den känns mer seriös än serier som till exempel "Gotham" och "Supergirl", närmare "Daredevil". 

"Legion" känns kort och gott rätt jordnära och verklig, hur än konstigt och motsägelsefullt det låter då vi ju faktiskt snackar om en slags superhjälteserie. Samtidigt är dock "Legion" både lekfull och underhållande, så oroa er inte, de har helt enkelt lyckats blandat dessa moment väldigt väl och klarat av balansgången mellan dem alldeles lysande.



För att sammanfatta det hela är alltså "Legion" en välspelad serie som imponerar både effekt-och storymässigt. Rätt "jordnära" för att vara en slags superhjälteproduktion, vilket nog gör att även de som vanligtvis inte konsumerar superhjältar borde ta sig en titt.

Jag personligen uppskattade verkligen vad jag såg, nu ska man ju dock komma ihåg att mitt omdöme endast baseras på tre avsnitt. Det återstår ytterligare fem i denna säsong, vi får dock hoppas den håller fanan högt rakt igenom säsongen. Det vore sannerligen trevligt i en annars rätt så uttrampad genre.

"Legion" har premiär torsdagen 9:e februari och kanalen heter FOX Sverige.

Vad tror och tycker ni själva, kommer ni ge "Legion" en chans? Kommentera gärna nedan.
| 7 februari 2017 18:00 |