Film

Skribent

Alexander Dunerfors Kardelo

11 juli 2020 | 09:30

Nya "Scarface"-remaken blir "en film för vår tid"

Regissören Luca Guadagnino förklarar varför "Scarface" behöver ännu en nyinspelning.
En ny "Scarface"-film är på gång, vare sig vi vill eller inte. I en intervju med Variety berättar Luca Guadagnino, filmskaparen bakom bland annat "A Bigger Splash" och "Suspiria" (båda remakes) varför historien om gangsterkungen behöver berättas på nytt just nu.

- Folk påstår att jag bara gör remakes, men sanningen är den att filmhistorien är full av nyinspelningar. Det är inte för att vi är för lata för att hitta originalberättelser. Det handlar om att se vad vissa berättelser kan säga om vår tid.

Guadagnino menar att hans "Scarface" blir en film som kommer rätt i tiden, utan att avslöja något mer om hur handlingen eller karaktären ska uppdateras.

- Första "Scarface" (1932) av Howard Hawks handlade om den amerikanska förbudseran. Femtio år senare gör Oliver Stone och Brian De Palma sin version, som är så annorlunda från Hawks film. Båda står på egna ben som två fantastiska konstverk. Vår film kommer förhoppningsvis, 40+ år senare, att ge ännu en värdig tolkning av en karaktär som speglar vår egna tvångsdragning till överflöd och ambition. Jag tror att min version kommer rätt i tiden.
 
"Say hello to my little friend!" Howard Hawks "Scarface - Chicagos siste gangster" är originalet från 1932.
 
De Palmas "Scarface" (1983) med Al Pacino följer en kubansk invandrare som bygger ett kokainimperium i Miami. Den anses av många vara en fulländad gangsterfilm, och en del filmfans har ställt sig tveksamma till en remake... men då glömmer att den i sin tur också var en remake.

Nyinspelningen av "Scarface" har gått igenom flera olika regissörers händer de senaste åren. Ett tag var det tänkt att Antoine Fuqua ("The Equalizer") skulle regissera, och senast var Diego Luna ("Rogue One") kopplad till huvudrollen (men inte längre).

Det senaste manuset har skrivits av bröderna Coen, och i händerna på Luca Guadagnino väntar förhoppningsvis en mycket annorlunda och sevärd film.