Film

Skribent

Alexander Kardelo

23 februari 2023 | 23:07

Officiellt! Nya "Sagan om Ringen"-filmer på väg från Warner Bros

Warner Bros har ingått avtal med svenska Embracer Group som sitter på rättigheterna till Tolkiens verk.
Håll i trollkarlshatten nu, för vi ska tillbaks till Midgård. 

Warner Bros och New Line planerar nya biofilmer baserade på J.R.R. Tolkiens fantasyromaner "Sagan om ringen" och "Bilbo", enligt Variety.
 
Filmbolagen har ingått ett flerårigt avtal med rättighetsinnehavarna Embracer Group (den svenska spelkoncernen köpte upp Middle-earth Enterprises förra året). Hur exakt deras planer ser ut, och vad för berättelser som väntar, avslöjas inte. Men avtalet ger Warner tillgång till ikoniska karaktärer som Gandalf, Aragorn, Gollum och Galadriel, vilket öppnar upp för exempelvis prequels och spinoff-filmer.
 
 

Embracer: "Vi förstår hur älskade verken är"

 
Men risken finns såklart att fans snart anser att man mjölkar Tolkiens romaner. Peter Jacksons filmtrilogi ("Sagan om ringen" 2001, "Sagan om de två tornen" 2002 och "Sagan om konungens återkomst" 2003) har fortfarande en kär plats i våra filmälskande hjärtan.
 
- Vi förstår hur älskade de här verken är, och tillsammans med våra partners på New Line Cinema och Warner Bros. Pictures ämnar vi att hedra det förflutna, blicka mot framtiden och vidhålla den högsta kvaliteten på produktionen, lovar Lee Guinchard från Freemode, som ingår i Embracer.
 
Än så länge finns inga regissörer eller skådespelare kopplade till den nya satsningen. 
 
Warner Bros är närmast på gång med "Lord of the Rings: War of the Rohirrim", en animerad prequel till Jacksons filmer, med premiär 2024.
 
 
Parallellt med de nya filmplanerna jobbar Amazon på sin fristående tv-serie "Sagan om ringen: Maktens ringar", som just nu spelar in den andra säsongen av fem. Handlingen utspelar sig tusentals år innan Peter Jackson-filmerna och följer bland andra Elrond och Galadriel som konfronterar onde Sauron för första gången.
 
 
Vad skulle ni vilja se i framtida "Sagan om ringen"-filmer? Kommentera gärna.
| 23 februari 2023 23:07 |