Skribent

Oskar Möller

20 juni 2023 | 17:00

Nya "Mission Impossible" prisas unisont av kritikerna: "Det här är fenomenalt

Med påkostad scenografi, dynamiskt kameraarbete och smart action har kommande "Mission Impossible: Dead Reckoning Part One" fått luttrade filmkritiker att haspla ur sig lovord på nätet. Förhandssnacket bådar verkligen gott för filmseriens många fans.
Få actionfilmer har varit mer påkostade än "Mission Impossible" - serien där Tom Cruise - även känd som världens piggaste 60 åring- iklär sig rollen som den våghalsige Ethan Hunt och gång på gång räddar världen från en säker undergång. Så även denna gång. 
 
Del sju i filmserien följer på händelserna efter "Fallout" där Ethan och hans gäng hårda agenter räddade världen från en kärnvapensapokalyps. Filmen som släpptes 2018 var den hittills bäst säljande i serien och tjänade in nästan 800 miljoner dollar internationellt.
 
I den nya filmen återvänder såväl Cruise som andra välkända namn från serien - bland annat Simon Pegg, Rebecca Ferguson och Ving Rhames. 
 
 
Filmen har mottagits minst sagt entusiastiskt av förhandstittande kritiker som menar att publiken har en actionfest att se fram emot. Man prisar även storyn som känns högst tidsenlig med AI som en försåtlig motståndare. Hayley Atwell som är ny i franchisen prisas för sin insats som kallas för "scenstjälande".
 
Bland de talrika amerikanska sajter och publikationer som lovordat filmen kan nämnas välkända namn som Indiewiere, Screen Rant, Fandango och Collider. Faktum är att det just nu verkar vara svårt att hitta en kritisk röst som på nätet som inte prisar den påkostade filmen. 
 
Det hela ska dock tas med en nypa salt då högbudgetfilmer som Mission Impossible slänger med pengar på pressjunkets, bjudresor och anordnar exklusiva intervjuer med stora stjärnor. Sådant tenderar att kunna påverka omdömen ganska väsentligt. Som publik kan vi nog vila i trygg förvissning att filmen inte kommer vara kass.
 
Någon som har all rätt att vara entusiastisk över filmen är en av filmens stjärnor, Simon Pegg som återvänder till "Dead Reckoning” efter att ha medverkat i hela fem tidigare filmer. I ett samtal med Variety berättade han att filmseriens kärna är förbindelsen mellan Cruise och seriens regissören Christopher McQuarrie.
 
– De har ett förhållande där de eggar på och utmanar varandra att driva historien framåt; att öka på skalan och ambtionen för varje gång, konstaterar Pegg.
 
 
 
 
Och så slutligen en tweet med en gnutta blygsam kritik som drunknar i lovebombandet från alla andra:
 
 
Mission Impossible: Dead Reckoning Part One har biopremiär 12 juli 2023.
 
Vad tror ni - kan det stämma att filmen är den bästa i serien hittills?
| 20 juni 2023 17:00 |