Film

Skribent

Alexander Kardelo

8 april 2024 | 13:30

Det våras för actionrullen: 5 fartfyllda filmer exploderar snart på bio

Nu är det gasen i botten som gäller! Vårens filmutbud är det mest adrenalinpackade på länge.
Häromdagen kom jag ut ur biografen lite skönt mörbultad och mäkta imponerad. Det är känslan när man får uppleva en riktigt fet actionfilm ta andan ur en. Dev Patels regidebut "Monkey Man" är en sådan film, och som actionfantast kan jag glatt konstatera att det här blir en riktig pangvår för genren.
 
Det fina är också att flera av filmerna bygger på originalidéer. Inget ont om "Fast & Furious" och "John Wick", men det här utbudet känns snäppet mer lockande.
 
Älskar du också explosioner, biljakter och vilda stunts? MovieZine guidar dig til vårens actionfilmer:
 
 
 

1. Monkey Man (nu på bio)

 
En namnlös protagonist såg sin mor bli brutalt mördad som barn. I vuxen ålder är han ute efter hämnd. Dev Patel imponerar både som actionhjälte och som debuterande regissör med en hård och häftig hämndrulle, som inspirerats av "The Raid" och sätter handlingen i ett korrupt Indien.
 
 
 
 

2. Civil War (17 april)

 
När Alex Garland står bakom en ny film, då väcks filmälskarnas nyfikenhet till liv. Den här gången tar "Ex Machina"-regissören en fiktiv titt på ett splittrat USA, där politiska konflikter har lett till ett andra inbördeskrig. Kirsten Dunst spelar pressfotograf mitt i kaoset. Kan det här bli Garlands bästa film?
 
 
 
 

3. The Fall Guy (26 april)

 
Actionkomedi inspirerad av 80-talsserien "Stuntmannen" som gick i fem säsonger. "The Fall Guy" följer en stuntman som försöker rädda sin karriär samtidigt som han måste rädda en försvunnen filmstjärna. Ryan Gosling och Emily Blunt gör huvudrollerna i vad som lär bli en riktigt underhållande åktur. Regissör är David Leitch, själv stuntman, som lovat att filmen ska bli ett explosivt kärleksbrev till yrkeskåren.
 
 
 

4. Boy Kills World (3 maj)

 
Mer på hämndtemat. "Boy Kills World" låter hyfsat lik "Monkey Man" men har Bill Skarsgård i huvudrollen, och det tackar man ju inte nej till? Han spelar Boy, som blev berövad på sin familj som barn och själv lämnades både döv och stum. Efter hårdträning med en shaman är Boy redo att utkräva en blodig hämnd.
 
 
 

5. Furiosa: A Mad Max Saga (24 maj)

 
"Mad Max: Fury Road" var utan konkurrens 2015 års galnaste actionfilm. Förväntningarna är skyhöga när George Miller lägger i ny växel och återvänder till den dystopiska världen. Anya Taylor-Joy spelar tuffingen Furiosa i en yngre version - Chris Hemsworth står för skurkrollen.
 
 
 

Bonus: Bad Boys Ride or Die (5 juni)

 
Därefter kickar biosommaren igång på allvar med Will Smith och Martin Lawrence i täten. I deras fjärde film på 30 år är Miami-snutarna själva på flykt undan rättvisan. Spana in trailern här:
 
| 8 april 2024 13:30 |