Film

Skribent

Carl Adam Anderberg

22 oktober 2015 | 19:00

Ny Zlatan-dokumentär från skaparna av "Blådårar"

Med aldrig tidigare visat material från superstjärnans ungdom.
Magnus och Fredrik Gertten gjorde år 2002 den kultiga dokumentärfilmen "Blådårar 2 - Vägen tillbaka" som följde Malmö FF:s väg ner i Superettan och kampen för att återigen ta sig upp till fotbollens finrum i Allsvenskan. Med på ett hörn fanns en viss ung man vid namn Zlatan Ibrahimovic, som fångades på film just som han skulle ta steget till att bli Sveriges dyraste spelare genom tiderna i och med övergången från Malmö till holländska storklubben Ajax.

Magnus säger:

- Ingen hade i princip skrivit om Zlatan när vi började filma honom i MFF. Jag minns att vi redan då tänkte att nu befinner vi oss i ögonblicket då en stjärna tänds. Det är bara att tacka och ta emot att vi befann oss på rätt plats vid rätt tillfälle.

Brödraparet har sedan dess jobbat på skilda håll men alltid känt att de haft en film de varit tvungna att göra, då de suttit på en hel del material från Zlatans ungdomstid som aldrig tidigare visats.

Fredrik säger så här:

- När vi nu bestämde oss för att göra filmen och gick tillbaka till materialet hittade vi scener och ögonblick vi inte visste vi hade. Det var inte bara den rolige oneliner-Zlatan vi hittade utan även mörkare sidor.

I den kommande dokumentärfilmen "Den unge Zlatan" visas helt nya sidor av den enigmatiske stjärnan.

Magnus förklarar:

- Vi börjar filmen med den öppne Zlatan och slutar med den stängde som låser dörrarna där vi inte kommer åt honom längre. Zlatan är på många sätt en gåta, trots att han länge varit Sveriges mest omskrivna person. Men under de här åren som vi följde honom, precis före det stora genombrottet, fick man en rad pusselbitar till vem han verkligen är.

Large 6c7e0f71fe89f22f47ab92226c0202d3 unnamed

"Den unge Zlatan" kommer att ha sin världspremiär på den stora dokumentärfestivalen IDFA som går av stapeln i Amsterdam nu i november, och svensk premiär blir i februari nästa år.
| 22 oktober 2015 19:00 |