Film

Skribent

MovieZine.se

11 augusti 2013 | 11:01

Ny succé för Woody Allen

"Blue Jasmine" går redan bättre än hans tidigare mest framgångsrika film, "Midnatt i Paris".

Woody Allens nya drama "Blue Jasmine" har efter USA-premiären den 26 juli satt ett nytt rekord för regissören och manusförfattaren Woody Allen. Filmen som är regissörens 48:e, öppnade i en så kallad begränsad release i USA på sex biografer (Los Angeles och New York), men drog trots det in över 100.000 dollar på varje biograf.

Helg två gick man upp på totalt 50 biografer och resultatet lät inte vänta på sig. "Blue Jasmine" spelade in fantastiska 40.411 dollar per kopia och har nu gått om Woody Allens tidigare största succé med råge. "Midnatt i Paris" hade kopiesnitt på 33.268 dollar, på 58 kopior.

"Blue Jasmine" fortsätter sin expansion i USA under kommande veckor och har hittills spelat in över 3 miljoner dollar redan. I veckan gick den upp i både Norge och Danmark.

De flesta av de amerikanska kritikerna är lyriska över "Blue Jasmine" och likställer den med andra av Allens dramer såsom "Match Point" och "Vicky Cristina Barcelona". Särskilt lyfts Cate Blanchetts rollprestation fram som en garanterad Oscarprestation och karaktären Jasmine har utsetts till en av regissörens mest minnesvärda någonsin.

"Blue Jasmine" får svensk biopremiär 23 augusti. MovieZines recension kommer upp under veckan.

| 11 augusti 2013 11:01 |