Serie

Skribent

MovieZine

23 mars 2020 | 10:08

Ny dokumentärserie om vargattacken på Kolmården

Hade olyckan 2012 gått att undvika? Följ polisens jakt efter svaren. Den 30 mars visas första avsnittet på TV4.
I juni 2012 hittades djurskötaren Karolina död i ett av varghägnen på Kolmården. Det var första gången på 200 år som en människa dödats av vargar i Sverige.

Men hade olyckan gått att undvika? Och vad visste de ansvariga om riskerna med arbetet?

I dokumentärserien "Vargattacken på Kolmården" får vi följa polisens jakt efter svaren. Den 30 mars visas första avsnittet på TV4.

– Det här är en dokumentärserie i två delar som skildrar hur enormt riskfyllt arbetet i Kolmårdens varghägn var. Anders Wallberg som var utredande polis ger nu en unik inblick i arbetet med att kartlägga vad som faktiskt hände den där dagen i juni 2012, säger producent Gustav Carlsson i ett pressmeddelande.

- Vi har också träffat internationella experter som ger en helt annan bild av projektet Närkontakt varg än den som under många år förmedlades av de ansvariga.
 

Kriminalinspektör Anders Wallberg.
 
Kolmårdens besöksverksamhet Närkontakt varg beskrevs som ett banbrytande projekt där helt vanliga besökare fick komma in och möta vargarna i hägnet.

Men förutsättningen för projektet var att djurskötarna skulle socialisera med vargarna, etablera relationer och dominera vargflocken, en metod som visade sig mycket riskfylld. Under utredningen uppdagas också en rad allvarliga brister i djurparkens rutiner.

Dokumentärserien ska skildra vad som hände den ödesdigra dagen sommaren 2012, och ger en ny bild av projektet Närkontakt varg som sades sprida kunskap om den mytomspunna vargen.

Första delen av "Vargattacken på Kolmården" visas den 30 mars 21:00 på TV4 och TV4 Play. Samma dag finns båda delarna tillgängliga på C More.
| 23 mars 2020 10:08 |