Film

Skribent

Alexander Dunerfors

30 december 2015 | 12:00

Nu vaknar kritiken mot ”Star Wars: The Force Awakens”

Efter hajpen och hyllningarna kommer en oundviklig backlash.
Nu vaknar kritiken mot ”Star Wars: The Force Awakens”

Efter hajpen och hyllningarna kommer en oundviklig backlash.

”Star Wars: The Force Awakens” har hyllats av en nästan enig kritikerkår och fanskara sedan den släpptes på bio 16 december. Men säg den lycka som varar för evigt. Nu blir de kritiska rösterna allt högre.


”Vi har blivit lurade. Vi har fått en rätt så icke-originell reboot som tillför få, eller inga, nya idéer till en av våra största kommersiella mytologier. Det är det senaste och kanske största tecknet på att vi rör oss mot en enkelspårig sci-fi-kultur på vita duken, och vi suger i oss. ”The Force Awakens” är långt ifrån den sämsta Star Wars-filmen, men den kan vara den minst intressanta.”

LA Times publicerade häromdagen en krönika under titeln ”Därför stinker The Force Awakens”:

”Varför har så många recensioner, även de entusiastiska, en underton av besvikelse? Det enkla svaret är att filmen inte är särskilt bra. Den är proffsig och håller en viss kvalitativ nivå. Men den är deprimerande opåhittig och ofta långtråkig - samt återskapar slaviskt George Lucas original från 1977, på gränsen till plagiat.”

Här på hemmaplan har de lägsta pressbetygen hamnat på 3. Bland annat från Kulturnyheterna, som berättar om en viss frustration:

”Ändå måste jag sitta och vänta medan Han Solo och prinsessan Leia återförenas, de gamla robotarna kläcker vitsar och scener från tidigare filmer återskapas i ny tappning. ”The Force Awakens” bjuder ofta på mäktig atmosfär och hisnande action, men plottrigheten gör att den har svårt att leva sitt eget liv. Repliker, scener och karaktärer har pliktskyldigt skohornats in. Vi bjuds exempelvis på en ny dödsstjärna. Tio gånger större visserligen, men kom igen.”

För att inte tala om alla dessa plot holes. The Huffington Post har hittat hela 40 av dem.

Även vår skribent Fabian Nordlander har en del punkter som han ogillade med ”The Force Awakens”, som han tar upp i videon nedan:


Biopublikens höga betyg verkar annars hålla i sig. "The Force Awakens" har ett snittbetyg på 4,2 av 5 här på MovieZine och 8,6 av 10 på IMDb.

Två veckor har gått sedan biopremiären. Har din åsikt om ”Star Wars: The Force Awakens” förändrats? Kommentera nedan. 
| 30 december 2015 12:00 |