E-SPORT

Skribent

Alexander Dunerfors

4 september 2016 | 09:50

Nu ska världens bästa ”Call of Duty”-spelare utses

Siktet är inställt på prissumman 2 miljoner dollar under helgens Call of Duty XP i Los Angeles.
Den pågående spelmässan Call of Duty XP i Los Angeles är rena mekkat för alla skjutglada gamers. Förutom chansen att provspela kommande ”Infinite Warfare” och testa neonsplattern ”Zombies in Spaceland” bjuds fansen på en unik ”Call of Duty”-upplevelse - in real life. Köerna ringlar sig långa till paintball och lasertag på banor som efterliknar de från dataspelen. Själv har jag både överlevt en zipline-tur och lekt rymdstrid i Jackal Assault, bonusspelet som släpps exklusivt till Playstation VR i höst.

Framför allt har Call of Duty XP lockat till sig de allra bästa spelarna från hela världen. Hela helgen ägnas åt en enorm multiplayer-turnering, och idag avgörs det vilket lag som är vassast.

De kommer från USA, Europa, Australien och Nya Zeeland. Totalt 32 lag med fyra spelare i varje tävlar om titeln Call of Duty World League Champions. Och den som tror att tv-spel bara är ett kul tidsfördriv vid datorn får tänka om, totalt 2 miljoner dollar ligger i rekordpotten. Här hyllas de tävlande spelarna som idoler, de skriver autografer till fansen och intervjuas i tv. 

Vi fick en pratstund med Jay Puryear från Treyarch Studios, en av de ansvariga bakom Call of Duty-turneringen och en entusiastisk talesman för e-sport i stort.Vad är e-sport?


- Det står för elektronisk sport. Varje spel du spelar, vare sig på konsol eller pc, där du tävlar mot andra i en virtuell miljö.

Det debatteras i Sverige huruvida e-sport är en sport. Vad skulle du svara på det?

- Det beror på hur man definierar sport. Om vi till exempel ser på lagstrukturen… Tänk på europeisk fotboll där det finns en anfallare, en försvarare, en målvakt. Allt det finns i de här teamen. De har sina roller. De övar 6-8 timmar om dagen. De har sina sport-dietister, de har sina sport-psykologer och tränare. Allt som man ser i traditionella sporter. Men vad man lätt missar är att de här spelarna presterar på extremt hög nivå. Det handlar om reflexer, om koordination mellan hand och öga, och de spelar på en nivå där de flesta inte kan. Det definierar verkligen en elitspelare. 

Jay Puryear berättar för oss om utmaningen med att undervisa folk i vad e-sport innebär.

- Pratar man med folk i min generation eller äldre, så förstår de inte exakt vad de här spelarna gör. Det är viktigt att förklara för dem vad de presterar, att de inte är några stereotypiska spelare som aldrig lämnar mammas källare. Lägg också till det faktum att man kan tjäna pengar. Vi ger bort två miljoner dollar i helgen som spelarna får dela på. Det är mycket belöning för all den tid de har lagt ner på spelet. 

Hur mycket tid måste man ha lagt på ”Call of Duty” för att kunna tävla på den här nivån?

- Om vi tänker oss 40-timmars arbetsveckor, så har de säkert haft detta som ett heltidsjobb de senaste tio månaderna. Men många av de här spelarna som är i 20-årsåldern har säkert spelat sedan de var små. Det är ett tv-spel, så det viktigaste är att det är kul. ”Call of Duty” har dock alltid varit tävlingsinriktat så att ta det från underhållning till e-sport har bara varit en naturlig omställning för oss. 

Följ finalomgången klockan 21 svensk tid på twitch.tv/CallofDuty eller på youtube.com/callofduty.
| 4 september 2016 09:50 |