Film

Skribent

Alexander Kardelo

20 november 2023 | 13:30

Nu på Viaplay: Komediklassikern firar 30 år - Tom Hanks kunde fått huvudrollen

En komedi som tål att upplevas om och om och om igen. Här är fem saker du kanske inte visste om "Måndag hela veckan".
Det är måndag, och Viaplay har grävt fram en passande film ur arkivet för att värma oss genom den kalla årstiden. Klassiska komedin "Måndag hela veckan" från 1993 har just dykt upp i utbudet.
 
Originaltiteln är "Groundhog Day", och filmen utspelas under den något skämtsamma högtiden som årligen firas i den amerikanska småstaden Punxsutawney. Här möter vi Bill Murray som en självupptagen meteorolog som fastnar i en tidsloop och tvingas uppleva samma dag om och om igen.
 
Filmen är regisserad av Harold Ramis, känd för att vara en del av Ghostbusters ihop med Bill Murray. Andie MacDowell spelar den kvinnliga huvudrollen, Rita.
 
Den 30-årsfirande filmen är en av 90-talets mest älskade komedier, och ligger på plats 235 på IMDB:s lista över tidernas bästa filmer. Med åren har filmen blivit något av ett popkulturellt fenomen. Och även om den inte var först med konceptet, liknas numera alla filmer där en och samma dag upprepas vid "Måndag hela veckan".
 
 

Här är 5 saker du kanske inte visste om "Måndag hela veckan":

 
• Det är ingen lek att jobba med djur på film. Fråga bara Bill Murray som blev biten av ett murmeldjur. Två gånger! Betten var så pass allvarliga att han fick ta sprutor mot rabies.
 
• Regissören Harold Ramis övervägde att ge huvudrollen i "Måndag hela veckan" till Tom Hanks. Men han insåg snart att Hanks var "för snäll" för att spela Phil.
 
• Staden Punxsutawney med 5900 invånare har blivit en riktig turistattraktion sedan filmens premiär för 30 år sedan. Uppemot 20 000 besökare kan dyka upp lagom till Groundhog Day-firandet den 2 februari varje år, för att se murmeldjuret Phil förutspå vädret. Murmeldjuret påstås ha rätt i 100 procent av fallen - skulle han råka ha fel, skyller man oftast på den mänskliga faktorn och en feltolkning.
 
• "Måndag hela veckan" spelades dock inte in i Punxsutawney utan i Woodstock, Illinois.
 
• Trots alla framgångar är manusförfattaren Danny Rubin inte helnöjd med filmen och speciellt Ramis ändringar: "Visst, den har gjort mitt liv enklare på många sätt. Men jag har insett hur mycket man får kompromissa i Hollywood. Det blev mer komedi, mer romantik än i mitt manus. Mycket av mörkret har tonats ned." Rubin har inte fått någon lika framgångsrik film igen, men gjorde en scenmusikal av "Måndag hela veckan" för några år sedan.
 
| 20 november 2023 13:30 |