Film

Skribent

MovieZine

21 april 2023 | 17:30

11 filmer som stjäl konceptet från "Måndag hela veckan"

Det är nu hela 30 år sedan filmen "Måndag hela veckan" med Bill Murray släpptes! Vi kollar tillbaka på andra filmer som på olika sätt har använt samma koncept.
Festligheten Groundhog Day, eller som det heter på svenska: Murmeldjursdagen, firas på flera ställen i USA och Kanada den 2 februari. Det är en tradition där man enligt sägnen ska kunna bedöma vinterns längd. Men de allra flesta i Sverige kopplar uttrycket till filmen som släpptes 1993 med samma namn (på svenska "Måndag hela veckan"). Det blev en så stor succé att det kom en våg av filmer där huvudpersonen får vara med om att samma händelser upprepar sig. 
 
Jag vill också påpeka att jag i denna lista valt att bara inkludera filmer där tidsslingan som upprepas är ofrivillig från karaktärernas perspektiv, i likhet med "Måndag hela veckan". Därför utelämnas vissa klassiska filmer med tidsresande som tema, exempelvis "Primer" (2004), "Looper" (2012), "About Time" (2013), och "When We First Met" (2018).
 

Måndag hela veckan (1993)

 
 
Vi börjar listan med klassikern som startade vågen! Denna film från 1993 har Bill Murray i huvudrollen. Han spelar meteorologen Phil Connors som vaknar upp till samma dag varje morgon. Han är självcentrerad men tvingas inse att det finns konsekvenser för hans handlingar. Rita Hanson (Andie MacDowell) jobbar på samma ställe och båda ska göra ett reportage om “Groundhog Day”-festivalen i Punxsutawney, Pennsylvania. Vi får följa deras relation och se den utvecklas för varje dag som går.
 

12:01 (1993)

 
 
Jag valde att ta med denna film, som är lite kontroversiell i förhållande till just “Groundhog Day”. Båda släpptes 1993, och skaparna till 12:01 påstår att deras arbete blev stulet. Filmen handlar om Barry Thomas (Jonathan Silverman) som har en förälskelse i vetenskapskvinnan Lisa Fredericks (Helen Slater). Han ser henne bli skjuten och får själv en elstöt. Men han vaknar upp på morgonen som om inget har hänt. Nu ser han det som sin uppgift att rädda Lisa. 
 

Spring Lola (1998)

 
 
I denna tyska experimentella thriller ser vi skådespelerskan Franka Potente som huvudpersonen Lola. För att rädda sin pojkvän måste hon snabbt samla ihop 100 000 tyska marks. Lola rånar en bank och blir skjuten av en polis. Hon vaknar upp samma dag och lyckas denna gången råna banken, men dör på annat vis. Hon gör sitt bästa för att få ihop pengarna, och lär sig av sina misstag. Filmen fick bra kritik och var den mest inkomstbringande tyska filmen 1998. 
 

Naken (2000)

 
 
Den här svenska komedifilmen skiljer sig från en del andra på listan i att huvudpersonen Anders Karlsson (Henrik Norberg) upplever en timme upprepa sig, inte en hel dag. En kul detalj är att filmen fick en amerikansk remake år 2017 - “Naked” där Marlon Wayans spelar protagonisten. Efter en vild svensexa vaknar Anders på sin bröllopsdag upp naken i en hiss. Då och då hamnar han tillbaka i hissen. Filmen fick dåligt mottagande likväl av kritiker som hos åskådare, där folk tyckte att humorn var för grov och omogen. Men kul med en svensk film i alla fall!
 

Source Code (2011)

 
 
Här ser vi Jake Gyllenhaal spela en amerikansk soldat - Captain Colter Stevens. Han befinner sig på ett tåg mot Chicago, och vi åskådare är lika förvirrade som han verkar vara. Hur hamnade han här? Tåget sprängs. Expositionen givs och vi förstår samtidigt som Stevens att han genom maskinen “Source Code” kan uppleva samma händelse om och om igen. Hans uppdrag är att stoppa bomben på de åtta minuterna han har innan den sprängs. Klockan går och bomben tickar, men filmens tempo gör att man som åskådare känner att filmen gärna får dra ut på tiden. 
 

Edge of Tomorrow (2014)

 
 
Dags för lite action! Och sci-fi! Med Tom Cruise och Emily Blunt! Vilken kombo, va? Aliens har invaderat och tagit över nästan hela Europa. Fem år senare slår USA tillbaka med nyskapade Mech-dräkter. William Cage (Cruise) skickas in trots brist på soldatträning. Han fastnar i en tidsslinga när han egentligen borde ha dött. Biologen Vrataski (Blunt) hjälper honom att använda detta till att träna, utvecklas, och kämpa tillbaka. 
 

Before I Fall (2017)

 
 
Detta sci-fi drama är baserat på boken med samma namn från 2010. Zoey Deutch spelar Samantha Kingston, en tonårstjej med hög status som är en del av en populär grupp. Men hon beter sig illa mot folk som är annorlunda, och när hon dör och fastnar i en tidsslinga, så tvingas hon att förstå hennes egna brister. Filmen fick medelmåttig kritik, där slutet kritiserades men där Deutch hyllades för sin prestation. 
 

Happy Death Day (2017) & Happy Death Day 2U (2019)

 
 
Här har vi en komisk slasher och därmed den enda skräckfilmen på listan. I filmen, producerad av Blumhouse Productions och med Jessica Rothe i huvudrollen, ser vi studenten Theresa “Tree” Gelbman dö om och om igen. Hon blir jagad av en person som bär en mask precis som skolans maskot. Det liknar lite "Scream" (1996) i att man som åskådare också får försöka lista ut vem mördaren kan vara. I uppföljaren ser vi hur mördaren attackerar hennes vänner och familj, och Tree tvingas offra sig själv för att rädda deras liv, innan hon listar ut en slutgiltig lösning.
 

Palm Springs (2020)

 
 
Andy Samberg och Cristin Milioti spelar i denna komedin två karaktärer som fastnat i en tidsslinga. Vi ser först Nyles (Samberg) på ett bröllop där han och brudens syster Sarah (Milioti) blir intresserade av varandra. Men när de är ensamma blir Nyles skjuten av en pil (hatar när det händer…). Sarah dras in i samma tidsslinga som Nyles redan är fast i. Filmen är en personlig rekommendation, och favoriten är kanske karaktären Roy som spelas av ingen mindre än J.K. Simmons!
 

Two Distant Strangers (2020)

 
 
Jag vet att det är en kortfilm, men jag tycker att “Two Distant Strangers” är viktig att ha med på listan. Den vann dessutom “Bästa Kortfilm” på Oscarsgalan 2021! Rapparen Jo-Vaughn Virginie Scott spelar den mörkhyade grafiska designern Carter, som gång på gång konfronteras av en rasistisk polisofficer. Merk, som han heter, dödar Carter, och i samband med intrigen som utspelas lyfts viktiga teman om polisbrutalitet i vår värld. Det är något som ingen ska behöva uppleva, men som sker alltför ofta. 
 

The Map of Tiny Perfect Things (2021)

 
 
Även i denna film är det mer än en person som fastnat i en tidsslinga. Kathryn Newton och Kyle Allen spelar Margaret och Mark som inser att de båda upplever samma sak upprepade gånger. De funderar på om sättet att komma ut ur slingan är genom att se det vackra i världen, eller kanske genom att resa långt bort. Filmen har lite olika plot twists som faktiskt är rätt bra gjorda, så gillar man sånt och är svag för romantik är detta en rekommendation.
 

One More Time (2023)

 
 
Och så går vi ner för landning med ännu en svensk film, som dessutom har premiär fredagen 21 april. Jonatan Etzler står för regi och Hedda Stiernstedt spelar 40-åriga Amelia som oturligt nog blir påkörd av en buss. Hon vaknar upp, men inte varken nästa eller samma dag, utan på sin 18-årsdag! För att komma tillbaka till nutiden behöver hon lämna sitt förflutna bakom sig. Vi ser dessutom Vanna Rosenberg i en biroll! "One More Time" visas på Netflix för er som är intresserade. 
 
Sammanfattningsvis kan vi se att olika filmer har försökt att med olika infallsvinklar använda konceptet från "Måndag hela veckan". Vill man se en komedi, så kan man det. Kanske vill du se en slasher? Eller en film om aliens? Kanske vill du se en gammal klassiker och på det viset också uppleva samma sak igen, fast med nya ögon? Valet är ditt.
 
Daniel Berglund
 
Tycker ni att någon av filmerna slår originalet? Har ni någon personlig favorit? Kommentera gärna!
| 21 april 2023 17:30 |